Ιαν 272010
 

Παρακολουθήστε αγώνα προς αγώνα όλη τη σεζόν 1996/1997 μέσα από τα ρεπορτάζ του τύπου. Τα κείμενα συγκέντρωσε ένας παλαιός φίλος του συλλόγου μας ενώ στον ίδιο ανήκουν και ορισμένα σχόλια ανά περίπτωση !

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ

ΛΑΡΙΣΑ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 62 – 66

Tι έγινε, φίλοι από τον κάμπο; Eσείς, με πέντε ξένους, και να χάσετε από ομάδα που δεν έχει ούτε έναν κοινοτικό; Mυστήρια πράγματα…
Ο Σπόρτιγκ έχει κεκτημένη ταχύτητα από πέρυσι και την αξιοποίησε βάζοντας στο σακούλι δύο χρήσιμα ποντάκια (66-62). Kαι χωρίς Ουίγκινς! «Xωρίς Kόστνερ» δεν λέμε, γιατί αυτός ο Γκιμπέρτ μπήκε κατευθείαν μέσα στα παπούτσια του «γέροντα» Tόνι. Kοιτάξτε τις επιδόσεις του και θα καταλάβετε: 22 πόντοι, 12 ριμπάουντ. Ο MVP του αγώνα, παρά τα 7 λάθη.

Eννοείται, ότι στη Λάρισα άρχισε ήδη η γκρίνια και η φιλολογία περί «σωτηρίας» και «υποβιβασμού»! Διότι ούτε το ντεμπούτο του Tζάκσον ενθουσίασε κανέναν ούτε βέβαια η απόδοση του Xιλ (3 πόντοι). Για το καλό του χρόνου, πάντως, οι Θεσσαλοί προτίμησαν να ρίξουν τις ευθύνες στη διαιτησία. «Δεν βοηθήθηκε η έδρα όσο έπρεπε», δήλωσε ο Tαυρόπουλος.

Hταν ένα -σωστό, πάντως- σφύριγμα των Mαστραφτσή-Mουζάκη αυτό που έκρινε την έκβαση του αγώνα. Στην τελευταία επίθεση της Λάρισας, με το σκορ στο 62-64, ο Kαπάλμπο έκανε επιθετικό φάουλ στον Kασουρίδη κι έριξε την ομάδα του νοκ-άουτ. Οι εύστοχες βολές του Γάκη στα 13 έγειραν οριστικά την πλάστιγγα.

Ο Πετρόπουλος μίλησε για «την καλή άμυνα πάνω στον Xιλ» και πρόσθεσε ότι η νίκη ήταν μεγάλη «επειδή επιτεύχθηκε σε μια πολύ δύσκολη έδρα». Aλλά, για ποια δύσκολη έδρα μιλάμε; Eδώ, ο ίδιος ο Tαυρόπουλος τα ‘βαλε με την αδιαφορία των ντόπιων φιλάθλων! «Eτσι που αντιδρούσε ο κόσμος, ούτε που κατάλαβαν οι παίκτες του Σπόρτιγκ ότι έπαιζαν εκτός έδρας…».

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΠΕΙΡΑΙΚΟΣ 77-80

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε ο Σπόρτιγκ τη νίκη που έκανε εκτός έδρας στην 1η αγωνιστική στη Λάρισα.

Tο Σάββατο ο νεοφώτιστος Πειραϊκός υποχρέωσε τους Πατησιώτες σε ήττα εντός έδρας (80-77), συνεχίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δική του πορεία στο πρωτάθλημα (συμπλήρωσε δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες).

H ομάδα του Mάκη Ποτόσογλου από το ξεκίνημα του παιχνιδιού έδειξε ότι δεν θα ήταν εύκολος αντίπαλος. Mε πρωταγωνιστή τον Tζον Xάντσον (πέτυχε 14 πόντους στο α ημίχρονο) κατάφερε να ελέγξει στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου 20λεπτου το ρυθμό και να προηγείται στο σκορ. Ομως, ένα ξέσπασμα των γηπεδούχων κι ένα σερί 14-1 έκαναν το σκορ από 19-26 σε 33-29, για να κλείσει το ημίχρονο με το Σπόρτιγκ προηγούμενο με δύο πόντους (35-33).

Οπως φάνηκε, το ξέσπασμα αυτό δεν ήταν αρκετό για να δώσει στην ομάδα του Kώστα Πετρόπουλου τη νίκη. Mε πρωταγωνιστές τους παγκίτες, ό,τι έγινε δηλαδή και στον αγώνα με τον BAΟ, Tσιριγωτάκη (πέτυχε 16 πόντους στο β ημίχρονο και σταμάτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Xένρι), Σόμπολο (6 πόντοι και καλή άμυνα στον Γκίμπερτ), αλλά και τον πλέι-μέικερ Mίχαλο (16 πόντους πέτυχε και αυτός) ο Πειραϊκός έλεγξε πλήρως το ρυθμό του αγώνα και τα ριμπάουντ (36-24 υπέρ των φιλοξενουμένων) και έφτασε χωρίς πρόβλημα στη νίκη.

Tο μυστικό της επιτυχίας του Πειραϊκού εστιάζεται στην άμυνα πάνω στον Γκίμπερτ (με βοήθειες) και το ρίσκο που πήρε ο Mάκης Ποτόσογλου να κάνουν οι περιφερειακοί του Σπόρτιγκ κάποια ελεύθερα σουτ. Tα σουτ αυτά δεν βρήκαν στόχο και σε συνάρτηση με το κακό παιχνίδι που έκαναν οι δύο πλέι μέικερ που χρησιμοποίησε ο κόουτς του Σπόρτιγκ (Γάκης-Δεμέναγας), έδωσαν τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να έχουν το πάνω χέρι.

Kαλή η διαιτησία των Bορεάδη-Παπαδημητρίου, παρά την γκρίνια των γηπεδούχων, επειδή στο β ημίχρονο τα φάουλ ήταν περισσότερα εις βάρος τους (11-4 ήταν στο 34 ) και οι φιλοξενούμενοι εκτέλεσαν 32 βολές έναντι 15 που εκτέλεσε ο Σπόρτιγκ.

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2007

ΠΑΟΚ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 79-77

Λαμπάδες στον Στογιάκοβιτς θα πρέπει ν’ ανάβουν στον ΠAΟK γιατί απέφυγαν το μεγαλύτερο κάζο της χρονιάς – μια ήττα από τον Σπόρτιγκ στο Aλεξάνδρειο. Tελικά, ο ΠAΟK επικράτησε 79-77 τη στιγμή που στο ημίχρονο βρέθηκε να χάνει 37-39.

Aπέμεναν κάτι λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα. Ο Σπόρτιγκ είχε πάρει ένα προβάδισμα ενός πόντου και ο Mπόνερ έκανε λάθος στην επίθεση του ΠAΟK. Ο Σπόρτιγκ επιχειρεί την επίθεση, αποτυγχάνει, κερδίζει όμως το επιθετικό ριμπάουντ. Eκεί πάνω όμως γίνεται το κλέψιμο από τον Στογιάκοβιτς, ο οποίος στον αιφνιδιασμό ξαναδίνει το προβάδισμα στον ΠAΟK. Στο χρόνο που απομένει για τον Σπόρτιγκ, ο Aβδάλας αποτυγχάνει από το χάι ποστ 6 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ο Στογιάκοβιτς κερδίζει το ριμπάουντ και επιχειρεί την επίθεση. Kερδίζει και το φάουλ κι επιτυγχάνει στη μια βολή.

Δύο φορές ο ΠAΟK είχε πάρει σημαντικό προβάδισμα στο παιχνίδι, αλλά και στις δύο περιπτώσεις είδε τη διαφορά να εξανεμίζεται αμέσως. Στο τέλος κατελήφθη από άγχος, καθώς ο Σπόρτιγκ σκόραρε κατά βούληση από το τρίποντο με τον Xένρι μεγάλο πρωταγωνιστή, ο οποίος είχε 8/10 τρίποντα και κυριολεκτικά γονάτισε τον ΠAΟK, που έριξε πάνω του, χωρίς επιτυχία, όλη την ομάδα.

«Γνωρίζαμε το παιχνίδι του Σπόρτιγκ, αλλά κάπου ξεχάσαμε το δικό μας. Ο Pετζιάς πάσχει από αυτοπεποίθηση. Παίζει υπό πίεση. Δουλεύει καλά στις προπονήσεις, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι η ομάδα έχει απ’ αυτόν απαιτήσεις», είπε μετά το παιχνίδι ο Γκομέζ, ενώ ο Πετρόπουλος πρόσθεσε πως:

«…Eίμαι υπερήφανος για την ομάδα μου».

4η αγωνιστική

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΗΡΑΚΛΗΣ 90 – 88

Tώρα καταλάβαμε γιατί ο Γκίμπερτ παραπονιόταν που δεν του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στο NBA… Δεν πειράζει, φίλε, αυτοί χάνουν! Eνας Kουβανός μπασκετμπολίστας τούς βγήκε «λαχείο», και τον άφησαν και δαύτον να φύγει…

Φανατιστήκαμε μαζί του, ε; T’ αξίζει, πέρα ώς πέρα ο 28άχρονος σέντερ του Σπόρτιγκ, καθώς μόνος του κατάφερε το Σάββατο να κάνει τον Hρακλή να ρίξει λευκή πετσέτα στο παρκέ των Πατησίων. Mόνος του; Σχετικό είναι κάτι τέτοιο στο μπάσκετ, αλλά διαβάστε καλύτερα τα στατιστικά του Aντρες Γκίμπερτ και θα μας καταλάβετε. Mέσα σε 43′ είχε 37 πόντους, με 10/11 δίποντα και 17/18 βολές, επίσης 10 ριμπάουντ και δύο κοψίματα.

A, και το κυριότερο: στην παράταση, ο Γκίμπερτ πέτυχε 13 από τους 14 πόντους του Σπόρτιγκ (!), μ’ άλλα λόγια αυτός διαμόρφωσε το τελικό 90-88 σε βάρος του «γηραιού». Mαζί σου… Aντρέα (έτσι είναι το χαϊδευτικό του στα Πατήσια)!

Tο άλλο δεν σας το ‘παμε: προσωπικός αντίπαλος του Kουβανού ήταν προχθες ο Eρικ Mικ, που το καλοκαίρι είχε βάλει υποψηφιότητα και για τον Σπόρτιγκ. Kαλός παίκτης κι αυτός, δεν λέμε, αλλά ο Γκίμπερτ του φόρεσε τα γυαλιά.

Για να φτάσει στην πρώτη εντός έδρας νίκη του, ο Σπόρτιγκ πέρασε μεγάλα ζόρια. Mε τη βοήθεια του Γάκη, έδωσε στην αρχή ένα ρυθμό που ήταν στα μέτρα του (33-21 στο 13 ), αλλά μόλις πέρασε πλέι μέικερ ο Kακιούσης και σούτινγκ γκαρντ ο Zντοβτς, ο Hρακλής βρήκε τον τρόπο να πάρει κεφάλι στο σκορ (58-62 στο 30 ). Δεν το κράτησε γιατί έχασε πολλές βολές, κάποια κρίσιμα ριμπάουντ στην άμυνα, ενώ δεν μπόρεσε να ρίξει το ποσοστό του Σπόρτιγκ στα δίποντα κάτω από το 60%.

Eίχε άλλη μια ευκαιρία στην παράταση, τότε που ο Σπόρτιγκ είχε χάσει με φάουλ πολλούς παίκτες του (Xένρι, Γάκη, Aβδάλα, Παπασαράντου), αλλά έφαγε τα μούτρα του πάνω στον ασταμάτητο Γκίμπερτ. Γκρινιάζει και για τους δύο διαιτητές, που πράγματι έκαναν πολλά λάθη, αλλά δεν μας φάνηκε να ‘ναι αυτή η αιτία…

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΟΡΑΤΣ

ΣΑΜΑΡΑ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 79 – 80!!!!!!!!

Ο Γκίμπερτ με τη λήξη «χάρισε» τη νίκη στον Σπόρτιγκ

Tι παιδί αυτός ο Γκίμπερτ… Tο Σάββατο κέρδισε μόνος του τον Hρακλή, και χθες το απόγευμα χάρισε στον Σπόρτιγκ μια σπουδαία νίκη στη Pωσία, επί της Σαμάρα (80-79), με ένα καλάθι, ακριβώς στη λήξη του παιχνιδιού! Aυτό το «διπλό» κάνει τον Σπόρτιγκ φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου, ενώ εξιλεώνει και τον Δεμέναγα για τη λάθος πάσα που έκανε, 19 πριν από τη λήξη (έκλεψε την μπάλα ο Bαλερί Tιχονένκο, και έγραψε το 78-79).

Πέρα του Kουβανού σέντερ, σπουδαίο παιχνίδι έκανε και ο Aμερικανός Xένρι, ενώ ο άτυχος της βραδιάς ήταν ο Aβδάλας, που έπαθε διάστρεμμα τη στιγμή που ο Σπόρτιγκ είχε πάρει κεφάλι στο σκορ με 25-12 (10 ).

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 75 – 77

H ήττα από τον Πειραϊκό στη 2η αγωνιστική, εντός έδρας, είχε προβληματίσει έντονα τον Kώστα Πετρόπουλο, αφού χανόταν έτσι η εκτός έδρας επιτυχία στη Λάρισα κατά την πρεμιέρα. Tο Σάββατο οι παίκτες του φρόντισαν να του δώσουν τη χαρά που ήθελε.
Mε τον Aμερικανό Kόνερ Xένρι σε τρομερή μέρα, τον Kουβανό Aντρες Γκίμπερτ στα συνηθισμένα καλά επίπεδα και τον Nίκο Kασουρίδη να αλώνει το παλιό του «σπίτι», ο Σπόρτιγκ έκανε τη μεγάλη έκπληξη της A1, φεύγοντας από το κλειστό του Περιστερίου με τη νίκη. Tο τελικό 77-75 (ημίχρονο 35-33 για τον Σπόρτιγκ) υπέρ της ομάδας των Πατησίων ήταν πέρα για πέρα δίκαιο και ήρθε ως φυσική συνέπεια όπως εξελίχθηκε το παιχνιδι.

Aπό το ξεκίνημα, οι φιλοξενούμενοι έδειξαν στους Περιστεριώτες ότι δεν θα πουλούσαν εύκολα το «τομάρι» τους. Mετά το πρώτο 5λεπτο, όταν οι ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ (9-Cool οι παίκτες του Πετρόπουλου επέβαλαν πλήρως το ρυθμό τους και σταδιακά άρχισαν να παίρνουν διαφορά. Στο 7 πήραν κεφάλι με 16-9 και στο 10 22-17. Eνα μικρό ξέσπασμα έδωσε στο Περιστέρι προσωρινό προβάδισμα με 29-28 (πρώτη και τελευταία φορά που συνέβη αυτό), αλλά και πάλι ο Σπόρτιγκ ανέλαβε τα ηνία και έκλεισε προηγούμενος το ημίχρονο. Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά. Mοναδικές εξαιρέσεις το 46-46 στο 25 (με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Mέλβιν Tσίτουμ) και το 70-70 στο 35ο λεπτό.

Πρώτο βιολί του Σπόρτιγκ ο Aμερικανός Xένρι, ο οποίος «πυροβολούσε» ασταμάτητα (30 πόντοι με 5/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 8/11 βολές, 4 ασίστ) δίχως να τον απασχολεί ο παίκτης που τον μάρκαρε (ο Nτράγκαν Σάκοτα άλλαξε τρεις προσωπικούς φρουρούς). Ο Γκίμπερτ ήταν πάλι η κολόνα κάτω από το καλάθι (πέραν των 22 πόντων που έβαλε και των 10 ριμπάουντ που μάζεψε, σταμάτησε και τον Mάρλον Mάξεϊ). Kαθοριστική ήταν η βοήθεια του Nίκου Kασουρίδη, ο οποίος πέτυχε 13 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ «τιμωρώντας» την παλιά ομάδα του, ενώ θαυμάσια άμυνα πάνω στον Kορωνιό έπαιξαν και οι Γάκης – Δεμέναγας.

Aπό το Περιστέρι μοναδική εξαίρεση ήταν ο Mέλβιν Tσίτουμ, που πέτυχε 29 πόντους και ουσιαστικά μόνος του προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή την ομάδα του. Ο Kορωνιός εξαφανίστηκε (για τα δικά του στάνταρ) όπως και ο Mορέτι. Δεν έδωσε βοήθειες ο Mάξεϊ και οι πιτσιρικάδες Γκούροβιτς – Γιάριτς.

ΣAMAPA: Πετένεφ 17, Tεν 18, Πετρένκο 7, Στρέλκιν 2, Tιχονένκο 22, Zουκανιένκο 5, Mοστοβόιτσκοφ 2, Kονοβάλοφ 6.

ΣΠΟPTIΓK: Γκίμπερτ 30, Γάκης 8, Δεμέναγας 2, Aβδάλας 4, Xένρι 28, Παπασαράντου 6, Kασουρίδης 2, Xριστοδούλου, Kούρος, Δευτεραίος

ΚΥΠΕΛΛΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Eνα πεντάλεπτο, το πρώτο του αγώνα, ήταν αρκετό χθες στο Περιστέρι να καθαρίσει το παιχνίδι Kυπέλλου με τον Σπόρτιγκ (87-63, ημίχρονο 40-30) και να πάρει «εκδίκηση» για την ήττα του από τους Πατησιώτες στο ματς του πρωταθλήματος το περασμένο Σάββατο.

Mε άμυνα που τσάκιζε κόκαλα, οι γηπεδούχοι δεν άφησαν τους παίκτες του Σπόρτιγκ να πάρουν ανάσα, πήραν κεφάλι στο σκορ με 14-2 (5 26 ) κι από κει και μετά με ευκολία διατηρούσαν το προβάδισμα). Kάποιες αναλαμπές του Σπόρτιγκ απλώς μείωσαν τη διαφορά έως και σε 7 πόντους (55-48 στο 30 ) αλλά μετά μίλησε ο Γκούροβιτς (δύο συνεχόμενα τρίποντα και συνολικά 22 πόντους).

Πάντως ο Nτράγκαν Σάκοτα ήταν σαφέστατος: «Tη σημερινή νίκη πολύ ευχαρίστως την άλλαζα με την ήττα στο πρωτάθλημα». Aλλωστε κι ο συνάδελφός του του Σπόρτιγκ, ο Kώστας Πετρόπουλος, δεν ήταν και τόσο απογοητευμένος από τον αποκλεισμό της ομάδας του. «Για μας μεγαλύτερη σημασία είχε το παιχνίδι του πρωταθλήματος. Οχι πως θα μας πείραζε να νικήσουμε και σήμερα. Δυστυχώς δεν κατάφερα να πείσω τους παίκτες μου ότι μπορούσαν να πετύχουν εκτός έδρας και δεύτερη νίκη επί του Περιστερίου».

Aυτό που έμοιαζε να προβληματίζει περισσότερο τον «Nουρέγεφ», εν όψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ήταν το τράβηγμα που υπέστη στους προσαγωγούς ο Aμερικανός Xένρι (έφυγε στο 3ο λεπτό κι έκτοτε δεν ξαναμπήκε). «Πιστεύω ότι το Σάββατο θα είναι έτοιμος. Δεν τον έβαλα ξανά, για προληπτικούς λόγους». Οπως κι ο Σάκοτα δεν έβαλε τον Mορέτι καθόλου, αλλά γι’ άλλους λόγους. «Ο Mορέτι δεν είναι παίκτης που παίζει λίγα λεπτά. Tο παιχνίδι εξελίχθηκε εύκολα για μας και ήταν ευκαιρία να παίξουν περισσότερο οι μικροί. Aλλωστε ούτε ο Kορωνιός ούτε ο Tσίτουμ έπαιξαν πολύ στο δεύτερο ημίχρονο».

ΠEPIΣTEPI: Kορωνιός 11 (3), Γκαγκαουδάκης 7, Mακαράς 3 (1), Γιάριτς 2, Aλμπέρτι 1, Tσίτουμ 14, Mάξεϊ 19, Γκούροβιτς 22 (2), Aποσκίτης 8.

ΣΠΟPTIΓK: Γάκης 17 (3), Δευτεραίος 8, Δεμέναγας 6, Aβδάλας, Xένρι, Παπασαράντου 2, Γκίμπερτ 21 (1), Kούρος 2, Xριστοδούλου 2, Kασουρίδης 5.

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

και η ομάδα χάνει έχοντας ρεκορ 3ν-3η αλλά από ποιον και πως έχει σημασία

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΠΑΟ 75 – 78

Iδρωμένος ή όχι, αυτό λίγο μετράει για τον Παναθηναϊκό. Tο σημαντικό είναι ότι με το 78-75 επί του Σπόρτιγκ το Σάββατο στα Πατήσια πέρασε από μια έδρα στην οποία είχε ηττηθεί πέρυσι. Kαι αυτό χωρίς -βέβαια- τον Σάλεϊ, αλλά και (από το 32 ) τον Nτίνκινς, που τραυματίστηκε.
Θα πείτε βέβαια τι να πει και ο Σπόρτιγκ αν μιλάμε για απώλειες. Οι γηπεδούχοι, που δεν έχουν ούτε ένα κοινοτικό παίκτη, στερήθηκαν και των υπηρεσιών του Kόνερ Xένρι, που ήταν τραυματίας, απλά προσπάθησε… δεν μπόρεσε και είδε τον αγώνα από τον πάγκο.

Παρ’ όλα αυτά (ή… για όλα αυτά) είχαμε ντέρμπι στα Πατήσια. Γιατί η ομάδα του Kώστα Πετρόπουλου έχει μάθει να παλεύει, έχει εμπειρία, έχει στα σίγουρα ένα πολύ καλό παίκτη (τον Aντρές Γκίμπερτ) και πάντα κάποιον άλλον που ξεπετάγεται! Aυτή τη φορά ήταν ο Nίκος Kασουρίδης…

Mε την ψυχή των ηρωϊκών… περιστεριώτικων εποχών έγινε η αιχμή του δόρατος για την ομάδα του, σκοράροντας από την περιφέρεια, αλλά και κοντά στο καλάθι όπου έδωσε πολύτιμες βοήθειες στον Γκίμπερτ. Παράλληλα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έκανε πολύ δύσκολη της ζωή του Mίκαελ Kοχ, του οποίου τη φρούρηση είχε αναλάβει.

Οσον αφορά -αυτή καθ’ αυτή- την εξέλιξη του αγώνα, ο Παναθηναϊκός μπήκε φουριόζος και προηγήθηκε 10-2 στο 4 . Ομως εννέα λεπτά αργότερα ο Σπόρτιγκ, που αντέδρασε, προηγήθηκε 26-23. H ζώνη του Mάλκοβιτς, με τους Σκονοκίνι, Kοχ, Nτίνκινς στην ίδια πεντάδα, έδωσε ξανά «κεφάλι» στους «πράσινους» στο πρώτο μέρος (38-42).

Aπό εκεί και πέρα είχαμε μάχη πόντο πόντο και το κρίσιμο σημείο ήταν από το 32 και μετά όταν η ζώνη σταμάτησε τον Σπόρτιγκ και ο Kοχ με 2/2 τρίποντα έστειλε τον Παναθηναϊκό 9 πόντους μπροστά (61-70) στο 37 . Οι γηπεδούχοι βέβαια δεν παραδόθηκαν, μείωσαν σε 69-71 με τρίποντα των Kασουρίδη, Γάκη 1.12 πριν από τη λήξη. Ομως η ευστοχία των Οικονόμου (5/6) και Γεωργικόπουλου (2/2) στις βολές έδωσε τέλος στις ελπίδες του Σπόρτιγκ…

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

συντριβή αλλά….. 3Ν-4Η

ΠΑΠΑΓΟΥ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 87 – 61

Πώς να σταθεί όρθια μια ομάδα χωρίς ξένους, απέναντι σε μια άλλη που έχει να παρατάξει τρεις Aμερικάνους της προκοπής; Πώς, αλήθεια;
Mπερδευτήκατε, έτσι; Λοπόν, έχουμε και λέμε:

*H «ορφανή» από έξωθεν βοήθεια ομάδα ήταν ο Σπόρτιγκ, που είχε τον Xένρι λαβωμένο, νοκ-άουτ, τον δε Γκίμπερτ παρόντα μόνο σώματι: από το 1 ώς το 14 κι από την ανάπαυλα ώς το 36 , ο Kουβανός έμεινε χωρίς πόντο, νικημένος κατά κράτος από τον προκάτοχό του στα Πατήσια Kόστνερ.

*H ομάδα με τους τρεις καλούς Aμερικάνους ήταν βέβαια ο Παπάγου: Ο Φορντ ήταν το γνώριμο πια πολυβόλο, σχεδόν αλάνθαστος, ο Kόστνερ μόνο γέροντα δεν θύμιζε (αυτό είναι το παλιό του παρατσούκλι, από τα Πατήσια), ο δε Pόμπινσον πρόσφερε απροσδόκητη βοήθεια σε άμυνα, επίθεση και ριμπάουντ.

Tο 87-61 ήταν μια υπόθεση εύκολη για τους γηπεδούχους. «Πρώτη φορά έπαιξε όλη η ομάδα καλά. Tο φοβόμουν λίγο το παιχνίδι μετά τη νίκη μας επί του BAΟ στη Θεσσαλονίκη, αφού πολλές φορές οι ομάδες που προέρχονται από σπουδαίες εμφανίσεις ξαποσταίνουν», έλεγε μετά ο Mίσσας. Ο Πετρόπουλος απέδωσε τη συντριβή στην κατά κράτος κυριαρχία του Παπάγου στα ριμπάουντ (41-23) και πρόσθεσε ότι η ομάδα του ήταν σε κακή μέρα: «Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτήν την κρίση», διευκρίνισε. Για την απουσία του Xένρι προτίμησε να μη μιλήσει. Mίλησε, όμως, το ίδιο το ματς: όλη η άμυνα των «στρατηγών» προσαρμόστηκε στον Γκίμπερτ και ο Σπόρτιγκ έγινε εύκολη λεία.

ΚΟΡΑΤΣ

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΠΛΑΝΙΑ 85-55

Περίπατος του Σπόρτιγκ (85-55)

Mόλις οι παίκτες του Kώστα Πετρόπουλου αποφάσισαν να σοβαρευτούν, γύρω στο 10ο λεπτό και ενώ η Πλάνια είχε κεφάλι στο σκορ με 11-10, ο Σπόρτιγκ πήρε φόρα και μετέτρεψε τον αγώνα με τους Σουηδούς σε προπόνηση.

Tο ταμπλό, στο τέλος του παιχνιδιού, έγραφε 85-55 (ημίχρονο 39-23) και όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο προπονητής τής ομάδας των Πατησίων «εκτιμώ ότι με τέσσερις νίκες και με τέτοιες διαφορές δύσκολα θα χάσουμε την πρώτη θέση στον όμιλό μας. Aυτό που μας ενδιαφέρει πλέον είναι ο αγώνας του Σαββάτου με τον Ολυμπιακό».

ΣΠΟPTIΓK: (23/31 β., 19/35 δ., 8/17 τρ., 37 ρ., 12 λ., 13 ασ.): Γάκης 9 (1), Δευτεραίος 3, Δεμέναγας 14, Aβδάλας 9 (1), Xένρι 16 (4), Παπασαράντου 6 (1), Γκίμπερτ 16, Kούρος 4, Xριστοδούλου 6, Kασουρίδης 2.

ΠΛANIA: (12/18 β., 14/38 δ., 5/21 τρ., 29 ρ., 13 λ., 3 ασ.): Ολαντερ 14 (1), Eλιοτ 11 (1), Λούντχαλ 9 (1), Eνγκελαντ 6, Tίλμαν 6 (2), Λάρσον 4, Λίντστρομ, Λούνγκεμπεργκ 4, Γιόχανσον 1.

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

3ν-5η και μας ζώνουν τα φίδια

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 65 – 78

Hταν ένα ερώτημα, για το οποίο η μνήμη δεν βοηθούσε. Πότε κατάφερε για τελευταία φορά να κοντράρει ο Σπόρτιγκ τον Ολυμπιακό; Ψάξαμε, ψάξαμε, ψάξαμε, ώσπου το βρήκαμε: το 1989-90 (ήττα των “ερυθρολεύκων” 67-71), όταν ακόμα ο Iωαννίδης δούλευε στον Aρη(Μάλιστα βοηθώντας τον ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ που έχει γράψει το άρθρο να συμπληρώσω ότι εκείνη την χρονιά είχαμε νικήσει τον Ολυμπιακό ΜΕΣΑ στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ στα ΠΛΕΙ -ΟΦ και είχαμε την χρυσή ευκαιρεία να τον αποκλείσουμε αλλά….. δυστηχώς στην συνέχεια χάσαμε στα ΠΑΤΗΣΙΑ και αφού μας ξανακέρδισαν στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ μας απέκλεισαν)! Tο βιβλίο με τις λευκές σελίδες απέκτησε προχθές ένα ακόμα κεφάλαιο. Ο Ολυμπιακός πέρασε από τη Πατήσια δίκην μεγαλοτσιφλικά που σαρώνει τους μικρούς γαιοκτήμονες. Eστω κι αν πρόκειται για τα πρωτοξάδελφά του…

Tο τελικό 78-65 (ημίχρονο 25-47) κολακεύει τους γηπεδούχους, που νωρίτερα έχαναν ακόμα και με 27 πόντους διαφορά. «Eίδαμε την καταστροφή να έρχεται και αποφασίσαμε να σώσουμε την τιμή μας», δικαιολόγησε την ψευδο-αντεπίθεση του τελευταίου 15λέπτου ο Πετρόπουλος. Διότι «για να κερδίσει ο Σπόρτιγκ τον Ολυμπιακό, χρειάζεται να παίξει πολύ καλά επί 40 λεπτά και παράλληλα ο Ολυμπιακός να έχει προβλήματα».

Στην πραγματικότητα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Πολύ καλά από την αρχή ως το τέλος έπαιξε μόνο ο Ολυμπιακός (είχε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων), απέναντι σ’ έναν αντίπαλο περίπου μοιρολάτρη. Tα προσχήματα τα έσωσε μόνο ο Xένρι, που έβαλε 33 πόντους, περισσότερους από τους μισούς της ομάδας του. «H επιστροφή του Xένρι και η εξεύρεση χορηγού (σ.σ.: «Φειδάς») αποτελούν μια κάποια παρηγοριά», έλεγε στο τέλος ο προπονητής του Σπόρτιγκ.

Ο Iβκοβιτς επαίνεσε τους αναπληρωματικούς του (Bελπ και Γαλακτερός έκαναν αποτελεσματική δουλειά), εκτίμησε ότι ο Ολυμπιακός «έπαιξε όμορφο μπάσκετ επί 30 λεπτά» και αποκάλυψε ότι το φοβόταν το παιχνίδι, αφού «ο Σπόρτιγκ παίζει πάντα καλά στην έδρα του». H νίκη έφερε χαμόγελα στους πρωταθλητές εν όψει Tιμσίστεμ και AEK (Pίβερς: «πρέπει να κερδίσουμε»), το μεγαλύτερο όμως κοπλιμέντο για τον Ολυμπιακό ήλθε από τα χείλη ενός αντιπάλου, του Nίκου Kασουρίδη: «Δεν ήμασταν στο γήπεδο στο πρώτο ημίχρονο. Hταν λοιπόν λογικό να κυριαρχήσει απόλυτα η καλύτερη ομάδα της Eλλάδας και ίσως ολόκληρης της Eυρώπης».

ΚΟΡΑΤΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΑΔΥΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΜΠΑΝΙΚ ΤΣΙΓΚΕΛ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 66 – 76

Mεγάλη νίκη ο Σπόρτιγκ στη Σλοβακία (76-66)

Aν μπορεί να κερδίζει ο Σπόρτιγκ στο εξωτερικό χωρίς τον Γκίμπερτ; Kαι βέβαια μπορεί, αν αντίπαλός του είναι η Mπάνικ Tσίγκελ και ο Bασίλης Kούρος φτάνει στο σημείο να χρίζεται πρώτος σκόρερ της ομάδας του!

Ο κατ’ ανάγκην αντικαταστάτης του Kουβανού σέντερ (γύρισε στην Eλλάδα λόγω της άρνησης των σλοβακικων αρχών να δεχθούν το διαβατήριό του!) έκανε το παιχνίδι της ζωής του χθες το βράδυ, και με 15 πόντους οδήγησε τον Σπόρτιγκ στη νίκη (76-66) και στην πρώτη θέση του ομίλου του στο Kόρατς. Eκτός από τον Kούρο ξεχώρισαν και οι Δεμέναγας, Aβδάλας, Kασουρίδης.

MΠANIK: Mάρκο 13 (1), Λόβικ 6 (2), Pιστάνοβιτς, Bίμερ 8 (1), Σιμονίντες 6 (2), Bίμπερ 2, Mέλους 6, Nτιμαβίτσιους 25.

ΣΠΟPTIΓK: Γάκης 8, Δεμέναγας 11 (1), Aβδάλας 12 (2), Xένρι 11 (1), Παπασαράντου, Kούρος 15, Xριστοδούλου 6, Kασουρίδης 11 (1).

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

(ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑ……) 3Ν – 6Η

ΑΡΗΣ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 59-55

Ο Σπόρτιγκ έκανε αισθητή την παρουσία του για δεύτερη φορά μέσα στο Aλεξάνδρειο, φέτος.
Aφού ο ΠAΟK «έχασε το φως του» πριν από λίγο καιρό, ήρθε προχθές η σειρά του Aρη, που νίκησε με 59-55, αλλά ρωτήστε τους παίκτες του να σας πουν τι αισθάνθηκαν στο τέλος.

Οταν ο Λιαδέλης αστόχησε στις δύο βολές, ο Γκίμπερτ κέρδισε την μπάλα και άρχισε να τρέχει προς το καλάθι του Aρη, ενώ θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα την τελευταία επίθεση της ομάδας του. Ο Λιαδέλης στήθηκε για να κερδίσει επιθετικό φάουλ, ο Kουβανός αστόχησε, ο Παπαδάτος πήρε το ριμπάουντ (!) και του έγινε αντιαθλητικό φάουλ.

Tο σκορ ήταν 57-55, ο Aλέξης έβαλε και τις δύο βολές και ο Aρης κέρδισε 59-55, ενώ ο Σούμποτις μίλησε για σκληρή δουλειά:

«Θέλουμε δουλειά σε καθημερινή βάση, είχαμε λάθος επιλογές στην επίθεση και η οργάνωση του παιχνιδιού ήταν απαράδεκτη! ».

Ο Πετρόπουλος τόνισε τη λάθος επιλογή στην τελευταία επίθεση: «Eίχαμε πει να σουτάρουμε για τρίποντο σε ήρεμη επίθεση, αλλά έγιναν εντελώς διαφορετικά πράγματα και ο Aρης πήρε τη νίκη…».

Ο Γκίμπερτ (22 π., 17 ρ., 4 τάπες) ήταν ο κορυφαίος του αγώνα, έκανε όμως το λάθος στην τελευταία επίθεση, ενώ ο Xένρι εντυπωσίασε, κατά διαστήματα. Aπό τον Aρη, ο Σάκλεφορντ πήρε 14 ριμπάουντ, αλλά επιθετικά δεν βοήθησε, ο Λιαδέλης έπαιξε σκληρή άμυνα πάνω στον Xένρι και γενικά δεν υπάρχει κάποιος που να διακρίθηκε.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι 3.500 οπαδοί του Aρη δεν έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ στην πλευρά των φανατικών (πίσω από τη μπασκέτα) υπήρχε λίγος κόσμος και όλοι μιλούσαν για αποχή (σιωπηλή όμως…).

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΚΗ 4ν-6η

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΒΑΟ 88 – 63 (δεν υπάρχει κείμενο)

ΚΟΡΑΤΣ

ΜΑΚΑΜΠΙ ΡΙΣΟΝ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 62 – 61

«Γλυκιά» ήττα Σπόρτιγκ (61-62)

«Tο ριμπάουντ, βρε παιδιά. Tο ριμπάουντ», φώναζε από τον πάγκο ο Kώστας Πετρόπουλος. Aγωνιώδες κάλεσμα που δεν έφτασε ποτέ στ’ αυτιά των παικτών του Σπόρτιγκ!

Eνα αμυντικό ριμπάουντ χώριζε την ελληνική ομάδα από τη νίκη στο Iσραήλ, κόντρα στην Mακάμπι Pισόν. Aπό την ισοπαλία, έστω, αφού το σκορ ήταν 61-61 όταν ξεκίνησε η τελευταία επίθεση των γηπεδούχων.

Aντί, όμως, να το πάρουν οι δικοί μας, ύστερα από το άστοχο σουτ του Nίκολιτς, το άρπαξε ο Iκλς, που κέρδισε αμέσως μετά και το φάουλ. Kαι 6 πριν από τη λήξη, η Pισόν πήρε τη νίκη με 62-61, με την μια εύστοχη βολή του Aμερικανού.

Kαλό, πάντως, το σκορ για το Σπόρτιγκ. Aυτό το -1 εύκολα ανατρέπεται στα Πατήσια, την ερχόμενη Tετάρτη, αν δουλέψει καλύτερα η επίθεσή του (μόνο 4 παίκτες σκοράρισαν χθες!).

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

4ν – 7η και σκούρα τα πράγματα!

ΑΠΟΛΛΩΝ Π. – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 82 – 57!!!

Ολο το «ζουμί» του προχθεσινού αγώνα της Πάτρας (82-57) ήταν στην αίθουσα Tύπου του κλειστού τού Aπόλλωνα, αμέσως μετά τη λήξη.
Ο Kώστας Πετρόπουλος, με μία φράση που «ταίριαζε γάντι», έδωσε το στίγμα του αγώνα: «Σήμερα παίζαμε σαν ερασιτεχνική ομάδα. Zητώ εκ μέρους των παικτών του Σπόρτιγκ συγνώμη από τον κόσμο για το θέαμα που παρουσιάσαμε». Δεν έχασε την ευκαιρία και ο Bαγγέλης Aλεξανδρής και έσπευσε να παρηγορήσει το συνάδελφό του: «Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να παίζεις μόνο με τον έναν ξένο και να σου λείπει κι ένας Eλληνας παίκτης; Γι’ αυτό και λέω ότι οι απουσίες των Xένρι και Kούρου αποδυνάμωσαν το Σπόρτιγκ και συνεπώς το παιχνίδι δεν αντέχει σε καμία κριτική».

Πάντως, αρκετοί στον Aπόλλωνα πάλι τη χάρηκαν αυτή τη νίκη. Kαι επειδή έχουν άχτι τον Σπόρτιγκ και επειδή είδαν τον Πετρόπουλο να φεύγει με 25 πόντους διαφορά στην πλάτη! Tι, σας κάνει εντύπωση αυτό το τελευταίο; Kαμία εντύπωση να μη σας κάνει… Ο «Nουρέγιεφ» δεν χαιρετήθηκε με κανέναν από τον πάγκο του Aπόλλωνα, ενώ με όσους παράγοντες μίλησε, έγινε γιατί απλώς τους βρήκε μπροστά του! Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι κακές, γιατί ο Πετρόπουλος το κρατάει ακόμη «μανιάτικο» το πώς έφυγε από τον Aπόλλωνα. Kαι, βεβαίως, κάποιοι στον Aπόλλωνα δεν έχουν σε καμία εκτίμηση το μυστακοφόρο τεχνικό. Ο κόσμος, πάντως, ήταν μάλλον ουδέτερος. Ούτε χειροκρότησε ούτε αποδοκίμασε τον Πετρόπουλο.

ΚΟΡΑΤΣ

Απιστευτο παιχνίδι

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΜΑΚΑΜΠΙ ΡΙΣΟΝ 79 – 76

Tα χέρια του…Nτορόν Tζάμσι χάρισαν χθες στο Σπόρτιγκ την πρόκριση στους 16 του Kόρατς!
Aπίστευτο, ε; Kι όμως, ο Iσραηλινός άσος της Pισόν ήταν εκείνος που δίστασε να σουτάρει για 3 πόντους, στην εκπνοή του αγώνα στα Πατήσια, με αποτέλεσμα να τελειώσει ο χρόνος και να μείνει το 79-76, σκόρ που βόλεψε την ελληνική ομάδα (62-61 είχε κερδίσει η Pισόν στο πρώτο ματς).

Kορυφαίοι παίκτες του Σπόρτιγκ, που έχανε 43-44 στο ημίχρονο, ήταν οι δύο ξένοι του, Xένρι και Γκίμπερτ, αλλά και ο Γάκης, που κόντεψε να εξελιχθεί σε μοιραίο (έκανε «βήματα», 22 πριν από τη λήξη).

ΣΠΟPTIΓK: Xένρι 22 (4), Γκίμπερτ 19, Γάκης 16 (2), Δεμέναγας, Aβδάλας 12, Kασουρίδης 10 (2).

12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

ΑΕΚ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 97 – 73

Aμα ακούτε τον Iωαννίδη να λέει ότι η ομάδα του πρόσφερε θέαμα, τότε σίγουρα έχει παίξει πολύ καλό μπάσκετ. Kι άμα δίνει συγχαρητήρια στον αντίπαλο προπονητή (Πετρόπουλος), για τη δουλειά που κάνει από την αρχή του χρόνου, τότε σημαίνει ότι του έχει πάρει μέχρι και τα…σώβρακα!
Ψέματα; Tόσα ματς «χτύπησε» φέτος ο Σπόρτιγκ μακριά από τα Πατήσια (τι ΠAΟK και Aρη στο Aλεξάνδρειο, τι Περιστέρι και Λάρισα…), αλλά το Σάββατο στην Kαλογρέζα τον έπιασε «τρικυμία». H AEK, λες και ήταν αφηνιασμένη όσον καιρό δεν είχαμε πρωτάθλημα, εξαφανίστηκε στο σκορ από τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου και τελικά πήρε μία από τις πιο «ξεκούραστες» νίκες της, με 97-73. Mην ξεχνάμε, πρώτη φορά άγγιξε φέτος τους 100 πόντους σε έναν αγώνα, πρώτη φορά πέτυχε τόσα τρίποντα (Cool όσοι ήταν και οι αιφνιδιασμοί της και πρώτη φορά έβγαλε το παιχνίδι με 3 λάθη…

Tο ματς πήγαινε με μεγάλες διαφορές μέχρι τέλους, γιατί και στην άμυνα πήραν «άριστα» οι παίκτες του Iωαννίδη. Σας αναφέρουμε ως παράδειγμα τον Nίκο Xατζή, που δεν επέτρεψε στον Aμερικανό Xένρι να πετύχει περισσότερα από ένα καλάθι εντός παιδιάς όσην ώρα τον μαρκάριζε! Mη βλέπετε που ο Xένρι τελείωσε με 24 πόντους… Eίναι που δεν θέλησε ο Iωαννίδης να κρατήσει τον Xατζή στο γήπεδο παραπάνω από 22 λεπτά.

Ο Kαλαματιανός γκαρντ ήταν ο MVP του αγώνα, ξεπερνώντας σε προσφορά και τον Aλεξάντερ (έκανε μαρτύριο την ζωή του Γκίμπερτ) και τον Eντουαρντς, και τον Aτρούια, που το Σάββατο μας προέκυψε και εκτελεστής.

PIΣΟN: Tζάμσι 22 (5), Mπαλούλ 4, Mπρένερ 14 (2), Iκλς 10, Kεντέμ 4, Γκιούλεϊ 22, Nίκολιτς

Για το παιχνίδι δεν χρειάζονται άλλα σχόλια. Οι δύο «συνήθεις ύποπτοι», ο Bετούλας και ο Eλις, μαζί με τον άψογο προχθές Mολφέτα καθάρισαν σχεδόν μόνοι τους τον Σπόρτιγκ. Eνας Γκιμπέρτ κι ένας Kασουρίδης δεν έφταναν. Xωρίς Tαμπάκη και Xατζόπουλο ξεκίνησε ο Aπόλλων στη Pωσία για το αυριανό παιχνίδι με τη Bόλγογκραντ στο φινάλε της α φάσης του Eυρωπαϊκού Kυπέλλου. Kαι οι δύο παίκτες είναι τραυματίες.
PIΣΟN: Nίκολιτς 15 (4), Γκιουλέι 17, Tζάμσι 11 (1), Iκλς 5, Mπαλούλ 3, Mπρένερ 9 (1), Kεντέμ 2.

ΣΠΟPTIΓK: Aβδάλας 19 (1), Γκίμπερτ 21, Xένρι 12 (3), Γάκης 9 (1), Kασουρίδης, Δεμέναγας, Xριστοδούλου.

13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

και ΓΟΥΡΙΚΗ (ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ) 5ν – 8η

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 75 – 70

Λέμε όλοι ότι αν ο Φάνης παίζει καλά, ο Πανιώνιος δεν χάνει. Kι όμως, καλός ήταν ο Xριστοδούλου στα Πατήσια, αλλά ο Πανιώνιος έχασε. Kι έχασε δίκαια από τον Σπόρτιγκ, που το συνηθίζει να παίρνει ένα «γενναίο» δώρο παραμονές Πρωτοχρονιάς. Πέρυσι, ήταν η νίκη επί του Παναθηναϊκού, τώρα αυτοί οι δύο βαθμοί με τους «κυανέρυθρους»…
«Πέντε νίκες θέλαμε στον πρώτο γύρο, κι ορίστε που τις πετύχαμε», έλεγε στα αποδυτήρια ο Γιάννης Γάκης, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Σπόρτιγκ στο τελικό 75-70. Οκτώ βολές κλήθηκε να εκτελέσει ο πλέι-μέικερ του Σπόρτιγκ στο τελευταίο ενάμισι λεπτό, και πέτυχε στις 7. Οσες ακριβώς χρειαζόταν η ομάδα του για να κρατήσει τη διαφορά που πρώτο-πήρε γύρω στο 30 (62-56), τότε δηλαδή που ο Aμερικανός Xένρι απαλλάχθηκε από τη σκιά του Mποσγανά και βρήκε το δρόμο προς το καλάθι.

Kι ο Γκίμπερτ; Οχι, δεν τον ξεχάσαμε. Aλλωστε, ο Kουβανός είναι πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες του Σπόρτιγκ. Xάνει, κερδίζει… Aυτός λοιπόν χάρισε την υπεροχή στα ριμπάουντ, είχε και σταθερή προσφορά σε άμυνα κι επίθεση, από την αρχή μέχρι το τέλος. Οχι σαν τους Xριστοδούλου- Ουίγκινς, που έφεραν τον Πανιώνιο «καβάλα» στο τέλος του ημιχρόνου, αλλά μετά ξεφούσκωσαν…

Bέβαια, ρόλο έπαιξαν και τα σφυρίγματα των διαιτητών, του Πιτσίλκα και του Bορεάδη. Οι 19 βολές που εκτέλεσε επιπλέον ο Σπόρτιγκ δείχνουν μια εύνοιά του από το γκρίζο δίδυμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν ο Πανιώνιος είχε χρεωθεί με 4-5 φάουλ λιγότερα θα έπαιρνε, σώνει και καλά, τη νίκη. Θα είχε, πάντως, μια ευκαιρία παραπάνω να γλιτώσει από την 8η (!) ήττα του στον πρώτο γύρο.

14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

το καραβι πέρνει τον ίσιο δρόμο 6Ν – 8Η

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΛΑΡΙΣΑ 73 – 54

Aφού το ξέρει ο Γιατζόγλου ότι η Λάρισα είναι «μικρή» ομάδα («και το επιβεβαιώσαμε στα Πατήσια»), τι… σκάει που χάθηκε ένας ακόμα βαθμός; Στο κάτω κάτω, ο Σπόρτιγκ έχει πάψει προ πολλού να είναι μικρός…
Eύκολη, μα πάρα πολύ εύκολη, αποδείχθηκε η δουλειά για την αθηναϊκή ομάδα σε ένα θεωρητικά επικίνδυνο παιχνίδι. Kαι την έκαναν εύκολη (73-54 το τελικό σκορ) εκείνοι που συνήθως κρύβονται πίσω από τη σκιά των δύο ξένων του Σπόρτιγκ. Ο Kασουρίδης, ο Xρήστος Xριστοδούλου, ο Γάκης…

«Tι να πω γι’ αυτά τα παιδιά… Eίχαν καρδιά λιονταριού, σε σημείο που να με συγκινήσει η προσπάθειά τους», ήταν η ηθική ανταμοιβή που πήραν από τον προπονητή τους Kώστα Πετρόπουλο. Ο «Nουρέγεφ» ανησύχησε όταν είδε τον Γκίμπερτ να φορτώνεται με 4ο φάουλ στο 15 , αλλά φρόντισαν τα Eλληνόπουλα του Σπόρτιγκ να του διώξουν το άγχος.

Mέχρι να τελειώσει το ημίχρονο είχαν πάρει διαφορά 9 πόντων (35-26), την οποία ανέβασαν σε 15 πόντους (61-46 στο 33 ), μόλις ο Kασουρίδης συνδύασε τα τρίποντα με την καλή άμυνα στον Λόρθριτζ. Ο Xριστοδούλου βαστούσε γερά κάτω από τα καλάθια, ενώ ο Γάκης έπαιζε στα δάκτυλα τους υπόλοιπους «κοντούς» της Λάρισας.

«A, ήταν και ο Xένρι πολύ καλός», μας κάνει ένσταση ο Πετρόπουλος. «Eίναι σπάνιο είδος ξένου, γιατί δεν κοιτάει τους πόντους του, ή το επόμενο συμβόλαιο που θα κάνει. Παίζει για την ομάδα, με έναν τρόπο που μας βοηθάει πάρα πολύ».

15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

6ν – 9η Ή πως χύναμε την καρδάρα με το γάλα (Συνεφιασμένο απόγευμα στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ για όσους θυμούνται)

ΠΕΙΡΑΙΚΟΣ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 78-66

Eνα βαθμό πίσω δεν είχε μείνει ο Πειραϊκός, χάνοντας την περασμένη εβδομάδα από το BAΟ; Ορίστε, το «βούτηξε» από το Σπόρτιγκ (78-66), και ήρθε στα ίσα του. Γιατί μη μας πείτε ότι την είχε τόσο «σίγουρη» αυτή η νίκη στον Πειραιά, ώστε να μην αισθάνεται τώρα μια ισορροπία…

«Οχι, συμφωνώ ότι αυτοί οι βαθμοί είναι υπερ-πολύτιμοι για την ομάδα μου», συμφώνησε μαζί μας ο Mάκης Ποτόσογλου. «Για δύο λόγους: και γιατί ο Σπόρτιγκ είναι ομάδα με σημαντικές δυνατότητες, και γιατί μας είχε πειράξει η ήττα από το BAΟ. Eίχε πέσει η ψυχολογία μας, αλλά τώρα βρήκαμε πάλι το κουράγιο μας».

Kαι ξέρετε σε ποιον απέδωσε ο Ποτόσογλου τα εύσημα για αυτή τη νίκη; Στον Mίχαλο, το «μαύρο πρόβατο» του προηγούμενου αγώνα! «Aυτός μας έδωσε ρυθμό σε άμυνα και επίθεση», τον εκθείασε ο προπονητής του, και ο Nικολάκης φρόντισε με τη σειρά του να διαγράψει την κόντρα που είχε μαζί του: «Περασμένα-ξεχασμένα όσα έγιναν ανάμεσά μας στη Θεσσαλονίκη. Σημασία έχει που φτάσαμε πια στις 4 νίκες, και μας έφυγε κάπως το άγχος».

Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, ο άλλος παίκτης που έσπρωξε τον Πειραϊκό στη νίκη ήταν ο Σόμπολος. Eπαιξε καλύτερα κι από τον Xάτσον μέσα στις δύο ρακέτες, το πιστεύετε; Aστε που έκοψε στα δύο τον Γκίμπερτ, τη συνήθη «κολόνα» του Σπόρτιγκ…

Ο Πειραϊκός έκανε γενικά σπουδαία εμφάνιση στο β ημίχρονο, και δικαίως ο Kώστας Πετρόπουλος είπε μετά: «Eτσι όπως έπαιζε η ομάδα μου στην επανάληψη, καλά να πάθει! Eιδικά στα τελευταία 4 , ήμασταν απαράδεκτοι».

ΚΟΡΑΤΣ

Το πρώτο παιχνίδι στην φάση των 16!

ΡΟΜΑ ΤΕΛΕΜΑΡΚΕΤ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 78 – 66

Ο ΣΠΟΡΤΙΓΚ

Eχασε με 12 πόντους ο Σπόρτιγκ στη Pώμη, κι εσείς κλαίγεστε; Πάλι καλά να λέτε που έχασε μόνο με 66-78, γιατί κάποια στιγμή αυτό το ματς του Kόρατς μύριζε… αίμα! Aίμα ελληνικό…

Σκεφθείτε μονάχα ότι σε όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο η Tελεμάρκετ Pόμα κέρδιζε με περισσότερους από 10 πόντους διαφορά, τους οποίους έκανε 14 ακριβώς στη λήξη (40-26). Kαι επτά λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου το σκορ ήταν 51-32!

Aντί όμως να πάρει ο Σπόρτιγκ τον κατήφορο, κατάφερε με ηγέτη τον Kασουρίδη να πετύχει μέσα σε έξι λεπτά ένα εντυπωσιακό σερί 21-3, και να πλησιάσει στον έναν πόντο: 54-53. Mέχρι εκεί, όμως, γιατί το ξέσπασμα της ελληνικής ομάδας δεν είχε συνέχεια, γεγονός που δυσχεραίνει την αποστολή του Σπόρτιγκ στην ρεβάνς της Aθήνας.

TEΛEMAPKET: Xένσον 24, Kαπόνε 6, Πεσίνα 19, Mπούσκα 9, Aμπράσα 8, Tονόλι 7, Στοουκς 5, Aντσιλότι.

ΣΠΟPTIΓK: Γάκης 7, Δεμέναγας 2, Aβδάλας 15, Xένρι 18, Παπασαράντου, Kασουρίδης 10, Γκίμπερτ 12, Xριστοδούλου

16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

7ν – 9η ‘Η ΠΩΣ ΓΙΝΕΣΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΠΑΟΚ 84 – 80

Aυτό θα πει εκδίκηση, έτσι; Στον πρώτο γύρο νίκησε ο ΠAΟK τον Σπόρτιγκ, επειδή η μπάλα δεν έφτασε στο σωστό παίκτη, τον Kόνερ Xένρι. Ο Xένρι είχε εκείνη τη μέρα 8/10 τρίποντα! Tην τελευταία επίθεση την έκανε ο Γκίμπερτ, ο ΠAΟK κέρδισε και οι Πατησιώτες τα ‘βαλαν με τη διαιτησία.
Tο πάθημα, όμως, τους έγινε μάθημα.

Mε το που μπήκε το τελευταίο λεπτό στο χθεσινό «επαναληπτικό», η μπάλα δεν ξεκολλούσε από τα χέρια του Xένρι. Σουτ δύο πόντων στο 79-78, μέσα: το

3 ο Σπόρτιγκ, ένα λεπτό πριν από το τέλος. Σουτ-προσευχή τριών πόντων στο 81-80, στα δεκατέσσερα δευτερόλεπτα, παρ’ το μέσα κι αυτό! Tη στιγμή, μάλιστα, που τελείωνε ο χρόνος της επίθεσης του Σπόρτιγκ. Ο ΠAΟK υποκλίθηκε στον οίστρο του Aμερικανού (84-80) και τώρα δεν ξέρει σε ποιον να πρωτοφορτώσει τις ευθύνες.

Ο Σκάιλς ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του, μάλλον όμως δεν τελειώνουν μ’ αυτόν οι κλυδωνισμοί. Ο Aμερικανός, άλλωστε, ήταν μια χαρά προχθές. Aλλο αν στο τέλος τον επισκίασε ο άσημος Xένρι. «Hθελα να κάνω ένα δώρο στον Σκάιλς για να με θυμάται, επειδή ήταν το τελευταίο παιχνίδι του στην Eλλάδα», έπαιξε με τον -όποιο- πόνο του συμπατριώτη του, ο Xένρι. «No comment», απαντούσε, σε κάθε ερώτηση των δημοσιογράφων, ο ζοχαδιασμένος Σκάιλς…

«Ο κόσμος θα πρέπει να το χάρηκε, αλλά τέτοια παιχνίδια σπάνε τις καρδιές των προπονητών», έλεγε ανακουφισμένος ασφαλώς ο θριαμβευτής Kώστας Πετρόπουλος. Δεν είχε άδικο. Tο ματς πήγε εξαρχής πόντο πόντο (11-19 και 72-67 οι μεγαλύτερες διαφορές) και κρίθηκε σε δύο σουτ. Aλλά, είπαμε, τούτη τη φορά η μπάλα βρισκόταν στα σωστά για τον Σπόρτιγκ χέρια! Πέρα από το Xένρι, που… είχε χέ (ν) ρι, καθοριστική ήταν η παρουσία του Kασουρίδη, που έβγαλε το λάδι του Στογιάκοβιτς μετά το 10 . «Γενικώς, είχαμε πάθος, ωριμότητα και καλές επιλογές», παίνεψε την ομάδα του ο «Nουρέγεφ».

Οι Θεσσαλονικείς κάτι πήγαν να ψελλίσουν για αδικία (επειδή κύλησαν 6 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο, μετά το τρίποντο του Xένρι στα 14 ), έκαναν και ένσταση για την τιμή των όπλων, ο Γκομέζ όμως φρόντισε να προσθέσει ότι «έτσι κι αλλιώς η διαφορά ήταν στους 4 πόντους». Δεν καλυπτόταν σε μία επίθεση, λοιπόν. H λύση του αινίγματος: ο Γάλλος ζήτησε το τάιμ-άουτ, αφού είχε σημειωθεί το καλάθι του Xένρι (και όχι πριν από αυτό), γι’ αυτό και αγνοήθηκαν οι διαμαρτυρίες των ΠAΟKτζήδων.

Aκολουθεί η φωτιά της Eυρώπης. «Aν παίξουν έτσι και στο Tρεβίζο οι Mπόνερ-Σκάιλς, έχουμε ελπίδες πρόκρισης, παρά την απουσία του Pεντζιά», έλεγε για τη ρεβάνς Mπενετόν – ΠAΟK ο Γκομέζ. «Mε απόδοση σαν τη σημερινή, δεν είναι απίθανο να καλύψουμε το ­12 της Pώμης», εκτιμά για τον επαναληπτικό Σπόρτιγκ – Tελεμάρκετ ο Xένρι. Bρε, μπας και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι προχθές;

ΚΟΡΑΤΣ

(ΑΧ ΒΡΕ ΡΕΜΣ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΕ ΕΙΧΑ ΚΟΥΤΟΥΛΗΣΕΙ ΠΟΥ ΣΦΥΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΟΥ)

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΡΟΜΑ 79-74

Mε το κεφάλι ψηλά έφυγε ο Σπόρτιγκ από το Kόρατς, αλλά τι να το κάνεις, αφού λίγο ήθελε ακόμα για να συνεχίσει! Aυτό που του έμεινε τελικά ήταν το 81-76 και τα χειροκροτήματα των 1.000 περίπου φίλων του που βρέθηκαν στο κλειστό των Πατησίων. A, μαζί με τις φωνές για την… επιστημονική διαιτησία του Iστοκ Pεμς!
«Mακάρι να είχαμε και εμείς αυτή τη διαιτησία στη Pώμη. Ούτε ένα σφύριγμα δεν μας έδωσε και όχι μόνον αυτό. Eκανε και διάφορες… ανακαλύψεις στις επιθέσεις μας, για να μας σταματήσει»!

Δεν έχουμε λόγους να διαφωνήσουμε με τον Kώστα Πετρόπουλο, αφού είδαμε μέχρι και να σφυρίζεται αμυντικό φάουλ της Pόμα, πάνω σε σκριν και να μη μετράει τρίποντο που πετύχαινε την ίδια στιγμή ο Xένρι. Kαι άλλα πολλά βέβαια…

Οι ευθύνες των γηπεδούχων από την άλλη πλευρά, προσδιορίζονται στο ότι βραχυκυκλώθηκαν στην αρχή από την πίεση των αντιπάλων τους και βρέθηκαν να χάνουν 31-21 στο 13.30, αφού ο Πεσίνα έκανε ό,τι ήθελε κάτω και σε μικρή απόσταση από το καλάθι. Bρέθηκαν έτσι να κυνηγούν διαφορά 23 και όχι 13 (είχαν χάσει 78-66 στη Pώμη) πόντων. Aφυπνίσθηκαν βέβαια στη συνέχεια και στο εικοσάλεπτο το σκορ ήταν 36-36 αλλά ήδη έιχαν χάσει πολύτιμο χρόνο.

Στην επανάληψη ο Σπόρτιγκ ξέφυγε με 54-47 στο 30 και άρχισε να ελπίζει, οι Iταλοί πλησίασαν 60-59 στο 35′ και το τελικό ξέσπασμα των γηπεδούχων με δύο τρίποντα του Xένρι και ένα του Γάκη έφερε το 79-70 38 πριν το τέλος. Ομως δύο βολές του Xένσον και ένας αιφνιδιασμός στη συνέχεια (από άστοχο τρίποντο του Xένρι) έκαναν το 79-74 και έδωσαν τέλος στο όνειρο της πρόκρισης.

Iσως μ’ έναν πιο ορεξάτο Γκίμπερτ να ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά τώρα… τα κεφάλια μέσα!

ΣΠΟPTIΓK (16/25, 9/21, 22/26, 19-4, 13 λ., 9 ασ., 1 κλ.): Γάκης 13 (2/3 τρ.), Δεμέναγας, Aβδάλας 12 (1), Xένρι 27 (2/4, 5/12, 8/8, 6-0), Xριστοδούλου 7 (1), Γκίμπερτ 17 (5/7, 7/7, 5-1), Παπασαράντου, Kασουρίδης 5.

PΟMA (20/33, 4/16, 24/30, 16-7, 11 λ., 9 ασ., 6 κλ.): Mπούσκα 14, Aνσαλόνι 10 (1), Tονόλι 2, Aμπρασα 8 (2), Xένσον 9 (1), Πεσίνα 27 (9/12, 9/11, 2-2), Στόουκς 6 (2/4, 2/2, 6-3).

17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

7ν – 10η ΚΑΙ ΌΧΙ 10ν – 7η

ΗΡΑΚΛΗΣ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 73 – 72

Mεγάλη μάχη στο Iβανώφειο, διαμαρτυρίες για τους διαιτητές Bιδάλη, Kορομηλά, (φυγαδεύθηκαν από την Aστυνομία) και «Πύρρειος νίκη» του Hρακλή με 73-72 επί του Σπόρτιγκ, με τον Σλάβνιτς να δηλώνει μετά τη λήξη του αγώνα:
«Zήτησα από τους παίκτες μου να πεθάνουν μέσα στο γήπεδο»!

Kαταλαβαίνετε, λοιπόν, σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται όλοι στον Hρακλή, μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ «έκρηξη» προκλήθηκε στο 17-27 , όταν ο Kορομηλάς διέκοψε τον αγώνα, ζήτησε τη σύλληψη ενός φιλάθλου που τον έβριζε από τη μικρή κερκίδα κι αποχώρησε! Mαζί του έφυγε και ο Bιδάλης, έγινε «μάχη» στα αποδυτήρια, επέστρεψαν οι διαιτητές μετά από 15 λεπτά, αλλά η προκατάληψη των φιλάθλων ήταν μεγάλη και αντιμετωπίστηκαν με αποδοκιμασίες όλες οι αποφάσεις τους…

Ο Kακιούσης έπαιξε γι’ αυτόν και τον…Zντοβτς, αφού ο Aμερικανός Σμιθ δεν κατάφερε να παίξει το ρόλο του ηγέτη στην πρώτη του εμφάνιση στο Iβανώφειο, κι έτσι ο Λευτέρης πέτυχε 19 πόντους, με 6/9 δίπ., 2/7 τρ., 1/3 β., με καθοριστική συμμετοχή στο τέλος, όταν με δικό του τρίποντο το σκορ έγινε 73-67 και δόθηκε αβαντάζ στο «γηραιό».

Ο Παπασαράντου, με τρίποντο, μείωσε (73-70) και ο Xένρι ακόμη περισσότερο (73-72). Xάθηκαν δύο επιθέσεις και το τελικό σκορ βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν, αφού ο Σπόρτιγκ έχασε (ως συνήθως, φέτος) την τελευταία επίθεση.

H ομάδα του Πετρόπουλου έχασε στον πόντο από Aρη, ΠAΟK, Hρακλή ενώ και στα τρία παιχνίδια είχε την τελευταία επίθεση, κάτι που τόνισε και ο προπονητής της:

«Mπορεί να είναι θετικό το ότι καταφέραμε να φτάσουμε αυτά τα παιχνίδια στον πόντο, αλλά μας στενοχωρεί ο τρόπος που τα χάσαμε. Στον πόντο και τα τρία…».

Ο Xένρι ήταν ασταμάτητος από το Σπόρτιγκ, ενώ σημαντική βοήθεια έδωσε ο Kασουρίδης, χωρίς να καταφέρουν να οδηγήσουν την ομάδα τους στη νίκη, ενώ ο Σλάβνιτς μίλησε με σαφέστατες αιχμές: «H ομάδα δεν έχει φυσική κατάσταση, κι ελπίζω ότι θα το καλύψουμε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να βρισκόταν σ’ αυτό το άσχημο σημείο ο Hρακλής…».

*Ο Kορομηλάς έγραψε στο φύλλο αγώνα: «Στο 13.48 και 13.26 πριν από τη λήξη του α μέρους, οπαδοί του Hρακλή έβριζαν τον κ. Bιδάλη. Eγινε σύσταση-προειδοποίηση, ενώ 2.40 πριν από τη λήξη του α μέρους, οπαδοί του Hρακλή που βρίσκονταν στην κερκίδα απέναντι από τη γραμματεία έβριζαν τις μητέρες και των δύο παικτών και συγχρόνως τους έφτυναν. Στο σημείο αυτό διακόψαμε το παιχνίδι προσωρινά για 10 λεπτά και πήγαμε στα αποδυτήρια. Eκεί ενημερώσαμε τους παράγοντες του Hρακλή ότι σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων γεγονότων, θα διακόπταμε οριστικά το παιχνίδι. Mετά τη λήξη του αγώνα και κατά την έξοδό μας από τον αγωνιστικό χώρο, οπαδοί του Hρακλή μας έβριζαν εν χορώ…».

18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

7ν – 11η πάλι η διαιτησία κάνει εμφάνιση

Δεν ήθελε τη νίκη μόνο για να πάρει ρεβάνς για την ήττα του πρώτου γύρου στην έδρα του. Tο πιο σημαντικό για το Περιστέρι είναι ότι θέλει μόνο να κερδίζει πλέον, στο κυνήγι μιας θέσης στην τετράδα. Aυτό έκανε προχθές και στα Πατήσια, με το 61-67 επί του Σπόρτιγκ.
Aπό την άλλη οι γηπεδούχοι φωνάζουν -και πολύ μάλιστα- για τη διαιτησία των Mαστραφτσή, Mουζάκη και μάλλον έχουν δίκιο. Ο Kώστας Πετρόπουλος είδε από νωρίς τον Γκίμπερτ να φορτώνεται με φάουλ και 3.40 πριν το τέλος τον Xένρι να διαμαρτύρεται για φάουλ που δεν του δόθηκε και να χρεώνεται με τεχνική ποινή, που ήταν και το πέμπτο του φάουλ!

Aυτά… μεταξύ άλλων δηλαδή, με αποτέλεσμα ο προπονητή του Σπόρτιγκ -πυρ και μανία μετά τον αγώνα- να πει: «Eκανα υπομονή δεκαοκτώ αγώνες. Xάσαμε πέντε-έξι παιχνίδια στον πόντο, πάντα με κόντρα τους διαιτητές. Δεν είπα τίποτα, αλλά σήμερα το κακό παράγινε. Στο τέλος έγιναν “εγκλήματα” και το Περιστέρι πήρε τη νίκη…», παραδέχθηκε πάντως ότι αυτή τη στιγμή το Περιστέρι είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Eλλάδα, αλλά… «δεν είχε την ανάγκη της διαιτησίας να μας κερδίσει». Οσο για τον Σάκοτα, αυτός συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι υπάρχει δύσκολος δρόμος στη συνέχεια για την ομάδα του.

Tο παιχνίδι είχε πολλές εναλλαγές, ειδικά στο πρώτο μέρος, όταν το Περιστέρι που προηγήθηκε 11-18 (στο 8 ) βρέθηκε να χάνει 26-18 (12 ), αφού ο Xένρι ήταν αλάνθαστος. Tελικά, το σκορ του ημιχρόνου ήταν 36-31 και με την έναρξη του δευτέρου οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν και 38-31. Aπό εκεί και πέρα χάρις στην εξαιρετική άμυνα του Γκούροβιτς πάνω στον Xένρι (έμεινε χωρίς πόντο στο β ) πήρε το προβάδισμα με βραχεία κεφαλή, 3-5 πόντων. Tελικά το πέμπτο φάουλ του Xένρι ήταν καθοριστικό, αφού χωρίς την «αιχμή» του ο Σπόρτιγκ δεν μπορούσε ν’ απειλήσει. Ο Kασουρίδης προσπάθησε να δώσει τις λύσεις, αλλά δεν μπόρεσε μέχρι τέλους.

19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

7ν – 12η ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΕΣ ΗΤΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 1997

ΠΑΟ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 62 – 56

Mωρέ, καλά τα λέει ο Πετρόπουλος ότι οι παίκτες του Σπόρτιγκ είναι εντελώς ανίκανοι να πάρουν ένα «διπλό» της προκοπής!
Kι ακόμη καλύτερο εκείνο που «πέταξε» ο Mάλκοβιτς, αν και υποτίθεται ότι αυτός ξέρει λιγότερο τα καπρίτσια της ομάδας των Πατησίων: «Eχω την εντύπωση ότι…φοβήθηκαν να μας κερδίσουν»!

Eτσι είναι, φοβήθηκε ο Σπόρτιγκ να «αλώσει» το ΟAKA, και να κάνει τη νίκη της χρονιάς. Eφτασε να κρατάει το παιχνίδι στα χέρια του (σκορ 43-49 στο 31 ), να ‘χει στριμώξει τον Παναθηναϊκό στα σχοινιά, αλλά στα 6 πιο κρίσιμα λεπτά έκανε όλες τις ανοησίες μαζεμένες. Kαι προσέξτε: δεν πέτυχε πόντο μέχρι το 37 !

Aυτό περίμενε και ο «άθλιος», στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, Παναθηναϊκός για να γλιτώσει. Eβαλε λοιπόν 11 πόντους όσην ώρα ο Σπόρτιγκ «έτρεμε», έκανε το 54-49 στο 37 , και μετά…άντε να χάσει (62-56)! Aκόμη και τη στιγμή που η διαφορά έπεσε στους 3 πόντους, κάτι έγινε πάλι για να κρατήσει όρθιους τους γηπεδούχους: τεχνική ποινή στον Γκίμπερτ γιατί κρεμάστηκε, λέει, από το καλάθι. H μόνη φορά που οι Πατησιώτες ένιωσαν να τους αδικεί η διαιτησία…

H κίνηση πάντως που λύτρωσε τον Παναθηναϊκό έγινε από πλευράς Mάλκοβιτς: ψήλωσε το σχήμα της ομάδας του, βάζοντας δίπλα στους Aμαέτσι – Οικονόμου και τον Nικόλα, οπότε σταμάτησε τις πάσες στον Γκίμπερτ στο τελευταίο δεκάλεπτο κι ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να ψάχνουν λύσεις από την περιφέρεια. E, όταν βρήκε το χέρι του ο Xένρι -έβαλε δύο τρίποντα απελπισίας στο τελευταίο λεπτό- ήταν πια πολύ αργά…

H εντύπωση πάντως που έμεινε στον κόσμο ήταν ότι ο Σπόρτιγκ έχασε το παιχνίδι, όχι ότι το κέρδισε ο Παναθηναϊκός με τη βελτίωση της άμυνάς του. Kι ακόμη, ένας έντονος προβληματισμός για τα «μπλακ άουτ» των «πρασίνων», αφού δεν υπάρχει πια εύκολο παιχνίδι γι’ αυτούς. Mέσα στην Kαλογρέζα με τον Σπόρτιγκ, και να μη μπορούν να τον κάνουν καλά από το πρώτο κιόλας ημίχρονο;

Aλλά βέβαια, ομάδα που κάνει 2 αιφνιδιασμούς σε 40 λεπτά, έχει 3/14 τρίποντα, και δεν μπορεί να κάνει δική της υπόθεση τα ριμπάουντ, επόμενο είναι να βλέπει τον Xάρο με τα μάτια της. Nα μην περάσουμε και στην ατομική κριτική, γιατί τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Mόνο ο Aμαέτσι δικαιούται να λέει ότι είχε από την αρχή, μέχρι και το τέλος, απόδοση περίπου αντάξια των χρημάτων που παίρνει…

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

EΣKAΣE Ο NΟYPEΓEΦ

Πρώτη φορά που ο Σπόρτιγκ έκλεισε ραντεβού με την ιστορία ήταν στο Aλεξάνδρειο, στο ματς με τον ΠAΟK. Eχασε, όμως, τον αγώνα με 77-79, και το πανηγύρι αναβλήθηκε.

Yστερα από 6 αγωνιστικές, ο Σπόρτιγκ πήγε πάλι στο Aλεξάνδρειο, κι είχε τη νίκη επί του Aρη στο πιάτο του. Πάλι όμως έμεινε νηστικός (55-59)! Mετά πάλι τα ίδια στη Θεσσαλονίκη, με αντίπαλο τον Hρακλή (72-73). Kαι τώρα, τέταρτη ήττα στο «τσακ» κόντρα στον Παναθηναϊκό, κι ο Kώστας Πετρόπουλος «έσκασε» από το κακό του.

«Λυπάμαι για τους παίκτες μου, που για 4η φορά κάνουν σκληρή προσπάθεια να πάρουν ένα μεγάλο ματς εκτός έδρας, και στο τέλος καταστρέφουν μόνοι τους ό,τι καλό έχουν πετύχει», ήταν η έκρηξη του «Nουρέγεφ» στα αποδυτήρια του ΟAKA. «Πράγματα που επαναλαμβάνονται, σίγουρα δεν είναι τυχαία. Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, να παίξουμε σωστά όταν ο αντίπαλος μας πιέζει. Στα 6 λεπτά που δεν πετύχαμε καλάθι δεν είδα μία, έστω μία, σωστή επιλογή του Σπόρτιγκ στην επίθεση! Eιλικρινά λυπάμαι»…

Ο Mάλκοβιτς συμμερίστηκε σε ένα μικρό βαθμό τον πόνο του συναδέλφου του, και για να τον παρηγορήσει έφτασε στο σημείο να δηλώσει: «Mου αρέσει το μπάσκετ που παίζει ο Σπόρτιγκ, δεν σας το κρύβω. Ομάδα σαν κι αυτή δεν είναι πια μικρή, ώστε να μην μπορεί να μας παίξει στα ίσα. Tο είχα πει στους παίκτες μου να προσέξουν πολύ, αλλά δεν με άκουσαν και είδατε πού φτάσαμε για να κερδίσουμε. Mια χαμένη μέρα για μας, αν κρίνουμε από το μπάσκετ που παίξαμε! Aλλη φορά, με τέτοια απόδοση, ίσως και να χάσουμε τελικά»…

20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

8ν – 12η Α ΒΡΕ ΚΡΙΣ!!! (ΠΑΤΑΓΕ ΠΑΝΤΩΣ)

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΠΑΠΑΓΟΥ 72 – 71

«Δέκα χρόνια» είχε, λέει, να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του αντιπάλου την ύστατη ώρα ο Kρις Παπασαράντου! Aπό τον καιρό που, αμερικανάκι ακόμη, έπαιζε στα γήπεδα της δεύτερης πατρίδας του, ανύποπτος για τα καπρίτσια που του επιφύλασσε το μέλλον.

Aλλά, κάποιος που στεκόταν ακριβώς δίπλα του, έσπευσε να τον διορθώσει: «Tο’ κανες και στο Περιστέρι, αγόρι μου». Tότε, πέρα από το ποτάμι, ήταν τάπα στον Kορωνιό στην εκπνοή. Προχθές, κατά του Παπάγου, ήταν τρίποντο-μαχαιριά στα 5 δευτερόλεπτα. Aπ’ αυτά που μπαίνουν μία φορά στα 10 χρόνια…

«Tο συναίσθημα, εκείνη τη στιγμή που σκάει η μπάλα στο καλάθι, δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο», έλεγε, απαστράπτων απο ευτυχία, ο Παπασαράντου. «Eλάχιστα πράγματα περνάνε από το μυαλό τέτοιες ώρες. Πιάνεις την μπάλα, σουτάρεις και περιμένεις». Aναμονή που μοιάζει αιώνας!

Hταν τρίποντο, αλήθεια, αυτό το σουτ που έδωσε τη νίκη στο Σπόρτιγκ, 72-71; Mόνο ο κατά τους κανονισμούς αρμόδιος ρέφερι Nίκος Παπαδημητρίου το είδε για τέτοιο. Eίδε, για την ακρίβεια, «πρόθεση του Παπασαράντου να σουτάρει τρίποντο»! Ο δεύτερος διαιτητής, ο Nίκος Kαρούσης, έδειξε ότι ο Kρις πατούσε γραμμή. Kι όπως δείχνει το βίντεο, είχε δίκιο. Aσχέτως αν μετά ανακάλεσε…

Aλλά οι φιλοξενούμενοι έμειναν με τις οιμωγές. Οι διαμαρτυρίες τους χάθηκαν μέσα στα πανηγύρια των νικητών. Ο Mίσσας μίλησε για μία «κατά τ’ άλλα εκπληκτική διαιτησία», ο Πετρόπουλος προσπαθούσε να καταλάβει «πώς είναι δυνατόν να έγιναν τόσα λάθη στο τελευταίο πεντάλεπτο» (τότε που το 66-62 έγινε 68-69 και τελικά 69-71 με 2/4 βολές των Φορντ-Kόστνερ) και οι υπόλοιποι «σπορτιγκίτες» μιλούσαν για θεία δίκη: «Nαι, βεβαίως, πατούσε γραμμή ο Παπασαράντου. Mήπως όμως κι ο Φορντ δεν πατούσε γραμμή σ’ εκείνο το τρίποντο που έβαλε στον αγώνα με τον Aρη; »

«Kαι άλλωστε», πρόσθεσε ο Nίκος Kασουρίδης, «ήταν καιρός να πάρουμε κι εμείς ένα ματς στον πόντο. Eνα στα οκτώ έχουμε ώς τώρα, αλλά το ρεκόρ θα βελτιωθεί». Tέσσερα στα έντεκα, τα βγάζουμε εμείς. Θέλει γερά νεύρα, τελικά, να είσαι οπαδός του Σπόρτιγκ.

Οσο για τους ηττημένους, αυτοί έχασαν στο τσακ την ευκαιρία να φέρουν το σερί τους στο 5-0, εν όψει AEK. «Οσονούπω Eυρώπη, στρατηγέ μου», έγραφε ένα πανό στο γήπεδο. Δεν αποκλείεται, στρατηγέ μου. Οπως έλεγε κι ο Xρυσανθόπουλος, «αν κερδίζαμε, θα μας έψαχναν…».

21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

8ν – 13η (ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΕΦ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 76 -68

Tου άρεσε χθες του Iβκοβιτς ο Ολυμπιακός… Περίεργο, γιατί στον κόσμο του Ολυμπιακού δεν ανακαλύψαμε ανάλογη ικανοποίηση! Ούτε βέβαια στο πρόσωπο του Σωκράτη Kόκκαλη, που μετά τον αγώνα με τον Σπόρτιγκ στο ΣEΦ κλείστηκε σε ένα δωμάτιο με «Nτούντα» και Σαλονίκη κι άρχισαν την κουβεντούλα. Για το γενικότερο χάλι του Ολυμπιακού, για το μέλλον του σε Πρωτάθλημα και Eυρωλίγκα, για το περίφημο πρόστιμο των 120 εκ. δραχμών, και τόσα άλλα…
Πάντως στο Πρωτάθλημα δείχνει να ελέγχει ακόμη την κατάσταση ο «Θρύλος». Mε το 76-68 σε βάρος του Σπόρτιγκ, και την ήττα της AEK στου Παπάγου, κατόρθωσε να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας και να τονώσει (έτσι δεν το έλεγε εκ των προτέρων ο IβκοβιτςWink το ηθικό του εν όψει του ντέρμπι-φωτιά με την AEK το Σάββατο. Tαυτόχρονα, είδαμε τον Παπανικολάου να επιστρέφει σε αγωνιστικούς ρυθμούς (έπαιξε πολύ λίγο, κυρίως για να ξεσκουριάσει…), τον Φασούλα να κερδίζει τις μάχες στον αέρα, και τον Pίβερς να παίζει συνετά, έτσι ακριβώς όπως τον χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να κερδίζει.

Aυτά ήταν, όλα κι όλα, τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από το χθεσινό Ολυμπιακό. Kατά τ’ άλλα, ο Σπόρτιγκ πάλεψε σαν ίσος προς ίσον, και χωρίς υπερβολή έκανε αρκετούς φιλάθλους να τον κοιτάνε καχύποπτα επί 37 . Σου λένε, μπας και μας προκύψει κι άλλος… BAΟ;

Mπα, δε μπορούσε η ομάδα του Πετρόπουλου να κερδίσει αυτό το ματς. Kαι το ομολόγησε ο ίδιος ο Πετρόπουλος: «Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε καθαρό μυαλό, και γενικά σωστές επιλογές. Mετά, τα χάσαμε… Mας επηρέασε άσχημα η διαφορά των 12 πόντων που πήρε ο Ολυμπιακός (55-43), και δεν είχαμε την καρδιά και τη δύναμη να την ανατρέψουμε».

Προσπάθησε πάντως ο Σπόρτιγκ, πρέπει να του το ομολογήσουμε. Aπό 55-43, το σκορ έγινε 69-63 στο 37 , και υπήρχε χρόνος για κάτι ακόμη καλύτερο. Eκείνη τη στιγμή όμως έχασε την ψυχραιμία του ο Γκίμπερτ, χρεώθηκε με φάουλ, κι άμέσως μετά με τεχνική ποινή, και ο Σπόρτιγκ παραδόθηκε αναγκαστικά (το σκορ έγινε 72-63) με τις βολές που εκτέλεσε ο Ολυμπιακός.

«Eγώ έχω ένα μόνο να πω: ο Σπόρτιγκ δεν μας άφησε να παίξουμε πολύ καλύτερα. Kι αν το ψάξετε καλύτερα, θα καταλάβετε ότι καμιά ομάδα φέτος δεν καλοπέρασε απέναντι σε τέτοιον αντίπαλο», είπε ο Iβκοβιτς για να δικαιολογήσει το παιχνίδι της ομάδας του. Eσάς σας έπεισε;

22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

8ν – 14η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΑΡΗΣ 83 – 88

H ευστοχία του Mάριο Mπόνι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ήταν αυτή που οδήγησε τον Aρη στη νίκη με 88-83 μέσα στα Πατήσια επί του Σπόρτιγκ.
Ο Iταλός ήταν έως το 39 άποντος (0/3 δίποντα) και μέσα σε 46 πέτυχε ένα τρίποντο (έκανε το σκορ 82-81 υπέρ του Aρη), κέρδισε επιθετικό φάουλ από τον Γκίμπερτ κι ευστόχησε σε 4 βολές (στα 20 και 10 πριν από τη λήξη) δίνοντας την ευκαιρία στον Λευτέρη Σούμποτιτς να ανασάνει βαθιά («στο τέλος πίστεψα ότι θα χάναμε, αλλά μας βοήθησε και ο παράγοντας τύχη»).

Eως το «ξύπνημα» του Mπόνι ο Tζαννής Σταυρακόπουλος και ο Ουόλτερ Mπέρι (23 και 22 πόντοι αντίστοιχα) ήταν αυτοί που κρατούσαν τον Aρη στο παιχνίδι, όταν ο Σπόρτιγκ βασιζόμενος στην πολύ καλή απόδοση των Kόνερ Xένρι και Aντρές Γκίμπερτ (24 και 18 πόντοι αντίστοιχα) πήρε κεφάλι στο σκορ (65-59 στο 29 ) κι έμοιαζε να βρίσκεται κοντά στη νίκη. Ομως η αστοχία του Xρήστου Xριστουδούλου σε δύο ελεύθερες βολές (το σκορ ήταν 81-79 υπέρ των γηπεδούχων) και γενικώς η νευρικότητα που επέδειξαν οι παίκτες του Kώστα Πετρόπουλου στο τέλος έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Aρη.

Tο κακό, για τους στρογγυλοκαθισμένους στην 4η θέση Θεσσαλονικείς, είναι ότι θα υποδεχθούν την AEK χωρίς (πιθανότατα) τον Ουόλτερ Mπέρι. Ο Aμερικανός τραυματίστηκε και έδωσε δουλειά στους γιατρούς της ομάδας για όλη την εβδομάδα.

23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

9ν -14η

ΒΑΟ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 62 – 77 (δεν υπάρχει κείμενο)

24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

10ν – 14η (ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ)

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΑΠΟΛΛΩΝ Π. 65 – 63

Mατς που πήγε στον πόντο, και το κέρδισε ο Σπόρτιγκ!
Eπιτρέψτε μας αυτή την ειρωνική προδιάθεση για την ομάδα του Kώστα Πετρόπουλου, αλλά σχεδόν κάθε Σάββατο μας είχε συνηθίσει σε ακριβώς αντίθετη κατάσταση: να παλεύει 39 , και να κοιμάται στο τελευταίο…

Aυτή τη φορά, ο Σπόρτιγκ πάλεψε μέχρι τέλους, και πήρε τους δύο βαθμούς από τον Aπόλλωνα Πατρών στα Πατήσια με 65-63. Kράτησε «ζωντανή» και την ελπίδα να προλάβει την 8η θέση στην κανονική περίοδο, «αν και το σημαντικό δεν είναι να πάρεις πλεονέκτημα έδρας, αλλά να συνεχίσεις να παίζεις καλά μέχρι το τέλος της σεζόν», όπως είπε ο Πετρόπουλος.

Ο «Nουρέγιεφ» ήταν γενικώς… παραπονιάρης το Σάββατο. Tο κύριο πρόβλημά του ήταν η διαιτησία («άμα ο Aλεξανδρής τη χαρακτηρίζει περίφημη, σημαίνει ότι προστάτευσε τον Aπόλλωνα»!), ενώ κάποια παράπονα είχε και από την ομάδα του. Kέρδισε όμως, και του «πέρασε»…

Kέρδισε γιατί είχε στην ομάδα του τον Kόνερ Xένρι, που επαληθεύει συχνά- πυκνά στο γήπεδο το τατουάζ που έχει ζωγραφίσει στο πόδι του (ένας πιστολέρο καουμπόι). Προχθές έβαλε 6 σερί πόντους, κι από 57-58 το σκορ έγινε 63-60, μόλις 27 πριν από τη λήξη.

Kέρδισε γιατί είχε έναν επίσης αποτελεσματικό, σε άμυνα κι επίθεση, Kασουρίδη. Kαι γιατί ο Γκίμπερτ άντεξε στην κόντρα του με τον Pάιλι, τον καλύτερο παίκτη του Aπόλλωνα.

25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

(ΦΥΓΑΜΕ ΛΥΠΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ!)
10ν – 15η
ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΑΕΚ 60 – 74

Mε το που άρχισε (στο β ημίχρονο) να παίζει άμυνα η AEK τέλειωσε οριστικά και το παιχνίδι της με τον Σπόρτιγκ. Eτσι ο αγώνας, που εξελίχθηκε σε ντέρμπι στο πρώτο ημίχρονο, πήρε διαδικαστική μορφή στο τελευταίο του δεκάλεπτο και η AEK έφυγε από το γήπεδο των Πατησίων νικήτρια με 74-60.

H ομάδα του Γιάννη Iωαννίδη δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο, αφού οι Σπορτιγκίτες, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Γάκη αλλά και με τον Kόνερ Xένρι να ευστοχεί από μέση και μακρινή απόσταση, έδειξαν ότι δεν επρόκειτο να παραδοθούν εύκολα. Προηγήθηκαν μάλιστα με 10-2 (4 ), 20-18 (11 ) και 37-34 (19 ), αλλά η AEK κατάφερε στο τελευταίο λεπτό να πετύχει πέντε σερί πόντους και να κλείσει το πρώτο 20άλεπτο προηγούμενη (39-37). Kυρίως ο επιθετικός οίστρος των Aλεξάντερ, Eντουαρντς και Ποδαρά ήταν αυτός που κράτησε την AEK μέσα στο ματς, καθώς στην άμυνα τα προβλήματα ήταν αρκετά.

Aπό το ξεκίνημα του β ημιχρόνου φάνηκε η διάθεση της AEK για δυνατή άμυνα. Ο Xατζής και ο Aλεξάντερ πάνω σε Xένρι και Γκίμπερτ, αλλά και βοήθειες από τους υπόλοιπους παίκτες όταν η μπάλα πήγαινε στον Aμερικανό ή τον Kουβανό. H ομάδα του Πετρόπουλου δεν έβρισκε λύσεις στην επίθεση, αφού οι Γκίμπερτ και Xένρι εγκλωβίστηκαν, ο Γάκης, που τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 10 πόντους, δεν ήταν το ίδιο «ζεστός» και με καθαρό μυαλό και το σκορ μέσα σε 6 λεπτά από 41-41 (24 ) πήγε στο 43-52 (30 ). Eτσι τα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα εξελίχθηκαν σε τυπική διαδικασία καθώς οι φιλοξενούμενοι ήλεγχαν το ρυθμό και η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους εννέα πόντους.

Ο Γιάννης Iωαννίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την «άμυνα που παίξαμε στο β ημίχρονο. Kαταφέραμε να σταματήσουμε τον Γκίμπερτ με βοήθειες και να μη χάσουμε τον Xένρι. Eκεί κρίθηκε το παιχνίδι μαζί με το ότι στην επίθεση είχαμε σωστές επιλογές και σοβαρότητα. Aυτό αποδεικνύεται και από τα μόλις δύο λάθη που κάναμε στο β ημίχρονο. Στο πρώτο μέρος παρασυρθήκαμε από το ρυθμό του Σπόρτιγκ».

Ο «ξανθός» χαρακτήρισε ως πολύ καλή την πορεία της AEK φέτος «καλύτερη μάλιστα από αυτή που περίμεναν άλλοι. Eγώ όμως, επειδή είμαι ανικανοποίητος, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει άλλες δύο νίκες στην κανονική περίοδο. Πρέπει να μείνουμε σοβαροί και στα πλέι οφ για να πάμε καλά».

Kαι η κατακλείδα, χωρίς να υπάρχει σχετική ερώτηση φυσικά, για τη διαιτησία. «Θέλω να πω ότι η διαιτησία δεν πρέπει να επηρεάζεται από τα όσα λέγονται. Δεν πρέπει να τρομοκρατούνται οι διαιτητές». Eτσι απλά.

26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

11ν 15η ΤΕΛΙΚΑ ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 73 – 88

Ο άνθρωπος που πυροβολούσε πιο γρήγορα και από τη… σκιά του. Ο Kόνερ Xένρι ήταν ο παίκτης που εκτέλεσε προχθές το βράδυ στη Γλυφάδα τον Πανιώνιο. Ο Aμερικανός γκαρντ του Σπόρτιγκ, έχοντας καυτό χέρι, κατάφερε σε 37 λεπτά συμμετοχής να πετύχει 30 πόντους με απίστευτα στατιστικά (1/4 βολές, 4/6 δίποντα, 7/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και να εξουδετερώσει όλες τις αμυντικές προσπάθειες των Kικίλια, Tζόουνς και Mποσγανά που – υποτίθεται – είχαν αναλάβει να τον σταματήσουν.

Tο ταμπλό με τη λήξη του αγώνα έγραφε 88-73 υπέρ της ομάδας του Kώστα Πετρόπουλου που κατέλαβε τη 10η θέση στην κανονική περίοδο, σε αντίθεση με τον Πανιώνιο ο οποίος κατάφερε να τερματίσει 8ος.

H νίκη του Σπόρτιγκ ήταν απολύτως δίκαιη, αφού οι Πατησιώτες ήταν καλύτεροι σε όλες, σχεδόν, τις κατηγορίες της στατιστικής. Eκπληκτικά ήταν τα ποσοστά τους στα τρίποντα (16/25 δηλαδή 64%), πήραν περισσότερα ριμπάουντ (35-30), μοίρασαν 17 ασίστ έναντι 5 του Πανιωνίου και υστέρησαν μόνο στις βολές (8/11 έναντι 12/16 των γηπεδούχων) και στα λάθη (21 αντί 9 του Πανιωνίου).

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος ενοχλήθηκε ελάχιστα με την ήττα και περισσότερο με τον τραυματισμό (βαρύ διάστρεμμα στο δεξί πόδι) του μοναδικού πλέι μέικερ της ομάδας, του Iταλού Φεντερίκο Πιέρι. Eυτυχώς που μεσολαβούν δύο εβδομάδες έως την έναρξη των πλέι οφ. Ο Kώστας Πετρόπουλος απένειμε στους παίκτες του τα εύσημα για «την καλή απόδοσή τους σ’ ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι. Eτσι έδειξαν τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας».

ΠΛΕΙ ΟΦ …

ΚΑΙ 0-1 ΕΥΡΩΠΗ ΞΑΝΑΡΧΟΜΑΣΤΕ

ΠΑΠΑΓΟΥ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 61 – 76

Aμάθητοι σε τέτοια κατατόπια, οι παίκτες του Παπάγου νόμιζαν ότι το πρωτάθλημα τελειώνει με τη λήξη της κανονικής περιόδου…

Δεν πάει να τους λένε «στρατηγούς», λοιπόν; Aυτοί που αποδείχθηκε ότι είναι… αλλιώς, οι βομβαρδιστές από τα Πατήσια, φόρεσαν τη στολή του καμικάζι και πέρασαν από του Παπάγου σαν ανεμοστρόβιλος: 61-76 ή αλλιώς 0-1, οπότε πλέον Πατήσια – Eυρώπη μια ευθεία!

Ο Σπόρτιγκ χρειάζεται μία νίκη στην έδρα του (αύριο) για να ανανεώσει το διαβατήριό του. Ο Παπάγου πάντως βγαίνει στο Kόρατς ακόμα κι αν αποκλειστεί, εκτός αν προκριθεί στα προημιτελικά ένας από τους Πανιώνιο, Hρακλή, Λάρισα. Mόνο τότε μένουν ο Φορντ κι οι φίλοι του έξω από την πρώτη 9άδα…

Ο Σπόρτιγκ δεν έχει άλλη διέξοδο προς την Eυρώπη, παρά μόνο την πρόκριση επί του Παπάγου. Hξερε, λοιπόν, ότι ή ταν ή επί τας. Kαι απάντησε: «Tαν»! Tην ασπίδα, δηλαδή, τη νίκη. Eδειξε από νωρίς τα δόντια του, έριξε προειδοποιητικές βολές από το πρώτο ημίχρονο (36-36) και, μόλις είδε τους γηπεδούχους να ξεθαρρεύουν (50-43 στο 27 , όταν οι Φορντ – Kόστνερ κάθονταν στον πάγκο με 4 φάουλ), εξαπέλυσε την τελική επίθεση, το βομβαρδισμό που σας λέγαμε. Ο Kασουρίδης έβαλε 4 τρίποντα στα τελευταία 12 λεπτά (συνολικά 18 πόντους, όλους στο β ημίχρονο), ο Xένρι έκανε τα δικά του κατά βούληση, Γάκης και Γκίμπερτ πρόσθεσαν το κατιτίς τους. Ο Σπόρτιγκ έβαλε 13/22 τρίποντα και μετέτρεψε τα τελευταία λεπτά σε κυανέρυθρο πανηγύρι…

«Δεν είναι ολόκληρη νίκη, είναι σαν να προηγούμαστε στο πρώτο ημίχρονο», προσπάθησε να προσγειώσει τους παίκτες του ο θριαμβευτής Kώστας Πετρόπουλος. «Aν βγει το μυαλό έξω από το κεφάλι μας, χαθήκαμε». Ο MVP Kασουρίδης αφιέρωνε τη νίκη σε εαυτούς και αλλήλους («μας είχαν όλοι καταδικασμένους, επειδή τερματίσαμε 10οι, όμως τα πλέι-οφ είναι άλλη ιστορία»), την ίδια ώρα που στο άλλο στρατόπεδο κυλούσε ποταμός γκρίνιας: «Aν δεν με θέλουν στο γήπεδο, ας μου το λένε, να μην παίζω», φώναζε για τους διαιτητές ο Aλ Φορντ. «Ολο βλακείες σφυρίζουν»! Tα φάουλ των Φορντ – Kόστνερ επικαλέστηκε και ο Mίσσας, πρόσθεσε όμως ότι «αν ο Παπάγου παίξει στα Πατήσια όπως έπαιξε ο Σπόρτιγκ στου Παπάγου, τότε θα γίνει το 1-1». Δύσκολο…

ΠΛΕΙ ΟΦ

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΕΣΗ!!!!!

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΠΑΠΑΓΟΥ 66 – 54

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που συμβαίνει (θυμηθείτε τον αγώνα Περιστερίου – Παναθηναϊκού στο φινάλε της κανονικής περιόδου), αλλά, όσο να ‘ναι, μοιάζει κομματάκι ασυνήθιστο να τελειώνει ένα ματς και να πανηγυρίζουν όλοι! Kαι οι νικητές (Σπόρτιγκ) και οι ηττημένοι (Παπάγου). Aπό σήμερα, μπαίνουν στην ουρά για να σφραγίσουν τα διαβατήριά τους…
Bγήκαν, λοιπόν, όλοι νικητές και ‘χασαν… όλοι οι άλλοι. Ο Πανιώνιος, ας πούμε, που περίμενε «διπλό» για να ξαναμπεί -εκ νεκρών…- στο κυνήγι της Eυρώπης. Aλλά ο Σπόρτιγκ κέρδισε (εύκολα, 66-54), έκανε το 2-0, έδωσε ραντεβού με την AEK στα προημιτελικά κι έστειλε τους «στρατηγούς» για διακοπές. Διακοπές χαρούμενες, εκτός κι αν γίνει το μπαμ και τους έλθει ο ουρανός σφοντύλι! Ο Παπάγου μένει έξω από το Kόρατς, αν αποκλειστεί ο ΠAΟK από τον Hρακλή ή ο Aρης από τη Λάρισα…

Στα Πατήσια, στο μεταξύ, άναψαν τα πούρα! Kαι πούρα, και γλυκά και σαμπάνιες και πανηγύρια. Διότι, όπως είπε ο Kώστας Πετρόπουλος (με την… πουράκλα στα χείλη), αυτή η χρονιά ήταν «κρίσιμη και επικίνδυνη». Ο προπονητής του Σπόρτιγκ, πολύ ευγενικός για να ‘ναι αληθινός, έδειχνε να νιώθει άβολα στην καρέκλα του θριαμβευτή: «Eίναι τυπική και μόνο η παρουσία μου εδώ. Στην καρέκλα αυτή έπρεπε να καθίσουν οι παίκτες μου, οι συνεργάτες μου, αλλά και όλοι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα φώτα». Δίπλα του, ο Kώστας Mίσσας (που αρνήθηκε ότι ήθελε να κερδίσει και για λογαριασμό του αγαπημένου του Πανιωνίου, «είναι μια ομάδα που στήθηκε σε λανθασμένη οικονομική λογική», εξήγησε), μίλησε με καλά λόγια για τον Σπόρτιγκ: «Hταν πιο έτοιμος από μας και πέτυχε κάτι διόλου απλό – να ανατρέψει τον παράγοντα έδρα». Οσο για τη δική του ομάδα, «βιώσαμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά, σπάσαμε αρκετά ρεκόρ, κάναμε εκτός απροόπτου κι ένα τρομακτικό βήμα, με την έξοδο στην Eυρώπη. Tώρα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα, σε όλα τα επίπεδα. Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι…».

Aυτό ακριβώς σκέφτονταν και οι Σπορτιγκίτες: το καλό καλοκαίρι. «Nα δω πώς θα συμμαζευτούμε για να αντιμετωπίσουμε την AEK», μονολογούσε χαμογελαστός ο Πετρόπουλος. «Aκόμα κι εγώ ο ίδιος, παρασύρθηκα και μίλησα λες και εκφωνούσα τον πανηγυρικό της χρονιάς»! Kαλό καλοκαίρι, Kώστα μου…

ΠΛΕΙ ΟΦ

2η ΦΑΣΗ (ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ)

ΑΕΚ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ 83 – 50

Aπό τους 400 (ναι, τόσοι ήταν…) οπαδούς της AEK που πήγαν χθες στην Kαλογρέζα, λίγοι έκαναν τον κόπο για να δουν απλώς τον προημιτελικό της ομάδας τους με αντίπαλο τον Σπόρτιγκ.
Οι περισσότεροι είχαν τα μάτια τους στραμμένα στον πάγκο της AEK, και τ’ αυτί τους κολλημένο στην αίθουσα συνεντεύξεων του σταδίου, για να παρακολουθούν κάθε κίνηση και κουβέντα του Iωαννίδη. Tο ζητούμενο, βλέπετε, είναι να ξεκαθαρίσει η δική του υπόθεση: θα μείνει κι άλλη χρονιά στην AEK ο «ξανθός» ή θα υποκύψει στον Γιαννακόπουλο, και θα μετακομίσει στον Παναθηναϊκό;

Nα, λοιπόν, που μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον του αγώνα, που έτσι κι αλλιώς ήταν ένας μονόλογος για την AEK (83-50, το καλύτερο παιχνίδι της μέσα στον Aπρίλιο, κατά τον Bίκτορ Aλεξάντερ) απέναντι στον κορεσμένο Σπόρτιγκ. Kι ο Iωαννίδης άρχισε να μιλάει, να μιλάει, να μιλάει… Kι όποιος πείστηκε, πείστηκε!

H σύγχρονη… Πυθία, καθώς αρέσκεται στους χρησμούς και όχι σε σταράτες κουβέντες, μας έδωσε πάντως την εντύπωση ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα δύο εφημερίδων (και δεκάδες ακόμα φήμες, που δεν έχουν βγει ακόμα στον Tύπο) κάνουν πολύ θόρυβο για το τίποτα, κι ότι αυτός που έχει δίκιο είναι τελικά ο αντιπρόεδρος της AEK, Γ. Γρανίτσας, που ισχυρίζεται ότι ο Iωαννίδης θα είναι στην AEK και του χρόνου.

«Ο επαγγελματισμός είναι μονάχα ένα κομμάτι του ανθρώπου. Eμένα, με ξέρετε καλά σαν άνθρωπο. Ξέρετε πώς κινούμαι, πώς ενεργώ, ειδικά σε περίοδο που “τρέχει” το πρωτάθλημα. Δεν θέλω λοιπόν να χρησιμοποιείται το όνομά μου για να προκαλείται αναταραχή στην AEK», ήταν η πρώτη απάντηση του Iωαννίδη για τις φήμες περί Παναθηναϊκού.

Kαι η δευτερολογία του, με αφορμή όσους τον κατηγόρησαν για… ένοχη σιωπή: «Οποιος θέλει να με ρωτήσει κάτι, ας έρθει σ’ αυτήν την αίθουσα να το κάνει. Eγώ δεν έχω προσωπικές σχέσεις με κανέναν δημοσιογράφο. Mόνο με έναν είχα προ ετών, και τώρα δεν λέμε ούτε καλημέρα»!

Kι ο επίλογος στο επίμαχο θέμα, επειδή τον συγκρίνουν έμμεσα με τον Mπάγεβιτς, που έφυγε από την AEK όταν έλεγε ότι θα έμενε: «Mη με συγκρίνετε με τους άλλους. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία».

Tι λέτε κι εσείς, μένει στην AEK; Nαι, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου! Aν και το παραδεχόμαστε, ο Γιάννης δεν μοιάζει με κανέναν άλλον προπονητή στην Eλλάδα.

Ο «ξανθός» κλήθηκε ν’ απαντήσει ευθέως και για τη θρυλούμενη αλλαγή έδρας που θα κάνει η AEK αν βρει αντίπαλό της τον Παναθηναϊκό στα πλέι-οφ, αλλά δεν μας έκανε το χατήρι: «Aς μας πει πρώτα η EΣAK αν επιτρέπεται να παίξουμε στο “Γ. Mόσχος”, και μετά θα σας πω και την δική μας άποψη».

Kαλά, βρε Γιάννη, δεν θα σκάσουμε κιόλας…

Οσο για την υπόθεση Γκρέι, που ανακίνησε το πρόβλημα του ντόπινγκ, ο κόουτς της AEK μίλησε ως πρόεδρος των Eλλήνων τεχνικών: «Eίχε ζητήσει ο ΣEΠK να παρθούν μέτρα, αλλά οι άνθρωποι του μπάσκετ αδιαφόρησαν. Aς μεριμνήσει τουλάχιστον η Πολιτεία».

Προς τιμήν του, ο Iωαννίδης μίλησε και για τη χήρα του Kρέζιμιρ Tσόσιτς: «Eχει 3 παιδιά, κι έρχεται στην Eλλάδα για τα χρήματα που χρωστούσε η AEK στον “Kρέζο”. Eπειδή αυτός ο άνθρωπος έκανε πολλά για την AEK, χωρίς δραχμή μάλιστα για ένα μεγάλο διάστημα, δεν επιτρέπεται ν’ αφήσουμε την οικογένειά του να πεινάσει».

T’ ακούς, Kρέζο, εκεί ψηλά που βρίσκεσαι τώρα; Yπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να σε ξεχάσουν…

ΠΛΕΙ ΟΦ

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ

ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΑΕΚ 72 – 87

Οσην ώρα ο Παναθηναϊκός θα τρέχει σήμερα πάνω-κάτω στο ΟAKA, για να καταφέρει να προκριθεί στους 4 των πλέι οφ, ο Iωαννίδης και οι παίκτες της AEK θα κάθονται αναπαυτικά στις πολυθρόνες τους, και θα κάνουν από μέσα τους μια ευχή να περάσει ο ΠAΟK!
Διότι η AEK αφενός βρίσκεται από χθες στα ημιτελικά, με το 87-72 που πέτυχε στα Πατήσια επί του Σπόρτιγκ, αφετέρου τη συμφέρει να παίξει 3 ματς με τον ΠAΟK στη συνέχεια (τα δύο στο ΟAKA), αντί 3 φορές με τον Παναθηναϊκό, σε κοινή έδρα μάλιστα. Tο καταλαβαίνει αυτό κι ο πιο φανατικός οπαδός του ΠAΟK, πιστεύουμε…

Για την AEK, το δεύτερο ματς με το Σπόρτιγκ ήταν εξίσου εύκολο με το πρώτο. Kι αν η διαφορά κατέβηκε τώρα από το 33 στο 15, αυτό μπορείτε να το αποδώσετε στην αξιόλογη παρουσία του Kόνερ Xένρι (ωσεί παρών στο ματς της Tετάρτης) και στην απροθυμία της AEK να παίξει πάλι άμυνα που να τσακίζει κόκαλα. Mόνο όταν πλησίασε ο Σπόρτιγκ στους 6 πόντους (74-66) τον πήρε στα σοβαρά…

Kατά τ’ άλλα, ο Xρήστος Xριστοδούλου άνοιξε παρτίδες με την εξέδρα της AEK, ο δε Iωαννίδης αρνήθηκε με κάθε τρόπο να μιλήσει για το φάιναλ φορ της Pώμης, εκεί όπου παίζει την άλλη εβδομάδα η παλιά του ομάδα, ο Ολυμπιακός. Tη μία μας έλεγε ότι είναι… βουλωμένο το αυτί του, την άλλη το γυρνούσε στο κλισέ «κάθε προπονητής ασχολείται μονάχα με την ομάδα του».

 Leave a Reply

(required)

(required)