Νοέ 032016
 

Όταν το 1978, στην ομάδα του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, ερχόταν ο Ντέιβιντ Καλιγκάρης, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο αθλητής αυτός θα άφηνε βαθειά τυπωμένη τη σφραγίδα του στην ιστορία τηε ομάδας αλλά και του Ελληνικού Μπάσκετ.

Με ένα άκρως εντυπωσιακό τρόπο παιχνιδιού και κυρίως ένα εκπληκτικό jump shot, ο Ντέιβιντ πήρε από την αρχή τα ινία του Σπόρτιγκ και το οδήγησε για πρώτη φορά στην έξοδό του στην Ευρώπη, στο Κύπελλο Κόρατς το 1978-1979.

Ο Ντέιβιντ ήρθε από τιgallis_kaligrarisς ΗΠΑ με αρκετές περγαμηνές στις αποσκευές του. Είχε παίξει μπάσκετ στο Holliston High School, όπου διακρίθηκε έχοντας μέσο όρο 25 πόντους ανά παιχνίδι. Αγωνίστηκε στο κολλεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ με την ομάδα του Northeastern University από το 1973 έως το 1977 και είναι ένας από τους σημαντικότερους καλαθοσφαιριστές που πέρασαν από τις τάξεις του πετυχαίνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ με 24.6 πόντους ανά παιχνίδι στη τελευταία του σεζόν, ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα.

Το 1989 τιμήθηκε με την ένταξή του στο Hall of Fame του Northeastern University. Ο Καλιγκάρης αντιμετώπιζε στη καρριέρα του ανταγωνισμό ποιότητας και δικαίως ψηφίστηκε σε διάφορες All-Star ομάδες.

Ήταν ο πρώτος παίκτης-σταρ στο Northeastern University μέχρι που έφτασε ο Reggie Lewis.

Το 1978 επιλέχθηκε στο Ντραφτ του ΝΒΑ από τους Ντιτρόιτ Πίστoνς που τον επέλεξαν στη 95η θέση.

Στο Σπόρτιγκ έμεινε μέχρι το 1981.  Για τον εντυπωσιακό τρόπο παιχνιδιού του οι φίλαθλοι τον αποκαλούσαν «Γκάλη των Πατησίων». Μετά την πρώτη του χρονιά και την έξοδο της ομάδας για πρώτη φορά στο Κύπελλο Κόρατς, η διοίκηση του Σπόρτιγκ του πρότεινε να αναλάβει παράλληλα και τη θέση του προπονητή της ομάδας και έτσι ο Καλιγκάρις αγωνιζόταν ως παίκτης-προπονητής. Την περίοδο 1978-79 αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 649 πόντους και την επόμενη περίοδο 1979-80 ήταν ο δεύτερος σκόρερ με 727 πόντους. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική για λόγους υγείας αλλά και οικογενειακούς λόγους.

Ιστορικές θα μείνουν στη μνήμη μας οι μονομαχίες του Καλιγκάρη με το Παναγιώτη Γιαννάκη, στο ξεκίνημά του τότε, στα παιχνίδια ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΙΩΝΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ και του Καλιγκάρη με τον Νίκο Γκάλη στα παιχνίδια  ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΑΡΗ.

Σήμερα ο Ντέιβιντ Καλιγκάρης διευθύνει μια επιτυχημένη εταιρεία Real Estate στις ΗΠΑ, ενώ προσφέρει και τις υπηρεσίες του στο τοπικό μπάσκετ από διάφορες προπονητικές και διοικητικές θέσεις.